Oni koji su ga posjetili složit će se da je Nacionalni park Komodo jedan od najljepših na svijetu. To se čudo prirode smjestilo u središnjem dijelu indonezijskog arhipelaga, koji broji više od 17 tisuća otoka.

Nacionalni park prostire se između otoka Sumbawa i Flores i sastoji se od tri velika otoka (Rinca, Komodo i Padar) te brojnih otočića vulkanskog podrijetla. Od travnato-šumskih savana do tropskih listopadnih (monsunskih) šuma, suhe vegetacije i pješčanih plaža te koralja ispod površine, ovaj je kraj ispunjen raznolikostima.

Počasni stanovnici parka su divovski komodski gušteri (Varanus komodoensis), kakvih nema nigdje drugdje na svijetu. Zbog agresivnog ponašanja komodski varani se često se nazivaju i „zmajevi“, a osobito su zapeli za oko znanstvenicima koji istražuju njihovu evoluciju. Najveći gušteri na planetu narastu u dužinu i do tri metra, a teže oko 135 kilograma. 

Iako su zaštićeni, varane mnogi žele za kućne ljubimce što dodatno ugrožava njihov broj. Na crnom tržištu šverceri ih prodaju po cijeni od oko 190 tisuća kuna. Zbog čestih krađa i izumiranja vrste indonezijske vlasti razmatraju načine na koje bi se zmajevi mogli sačuvati, uključujući i zabrane dolaska turistima.

Osim guštera u parku žive i endemski štakori, a jake morske struje privlače morske kornjače, kitove i dupine. Raznolik morski svijet te šarenilo koralja privlače i ronioce koji na nekim mjestima moraju biti osobito oprezni zbog jakih morskih struja. Batu Bolong jedna je od najpoznatijih destinacija za ronjenje koja se uspoređuje kao „eksplozija boja, oblika i riba“.  

U nacionalnom parku divljenje izaziva i Pantai Merah, plaža koju u ružičasto boje mikroskopska bića po imenu foraminifera, kao i druge uvale u kojima se može osjetiti istinski mir i povezanost s prirodom. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju