Zašto šume nekad znaju biti sablasne i poslužiti kao savršene kulise za horor radnje, možda najbolje potvrđuje i „šuma duhova Neskowin“. Nije riječ o klasičnoj šumi – ovdje nećete naći krošnje ni zelenilo. Štoviše, moglo bi se ovo nazvati grobljem nekadašnje šume.

Na plaži američke savezne države Oregon, nedaleko od grada Portlanda na sjeverozapadu zemlje, nalaze se ostaci nekadašnje stare šume smreke. Procjenjuje se kako su panjevi koji ovdje vire iz pijeska stari i po 2 tisuće godina, a otkriveni su nakon oluja koje su ovdje harale 1997. i 1998. godine, razotkrivši ovo čudo skriveno ispod pijeska.

Za „smrt“ stare šume krive su prirodne katastrofe, procjenjuju znanstvenici. Vjeruje se kako su ih poharali tsunamiji ili potresi, no ostalo je njihovo korijenje duboko ispod zemlje. Ostaci drveća prekriveni su mahovinom, a naići ćete i na pokojeg račića koji odmara ovdje na suncu.

Prizor je posebno fascinantan kada se more povuče, ostavivši za sobom stotinjak panjeva koji „mrtvo“ stoje i ispraćaju ga u suton. Stoga, ako želite uživati u njemu, preporučuje se da ga posjetite ljeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju