Kažu da je siječanj najdepresivniji mjesec u godini. Neki ga vole, a nekima je siv, spor, težak, često obilježen post-blagdanskom besparicom i traje po 60 dana… Ako ste i vi jedni od onih koji zimi planiraju bijeg u daleke krajeve da skrate i ugriju dane, evo savršene destinacije.

Siječanj u Tajlandu, točnije u Udoh Thani provinciji, obilježen je plavim, zelenim i rozim tonovima, a za ovaj izlet trebat će vam i suncobran. Dobrodošli na tajlandsko More crvenih lotosa.

Roza bajka

Iako ga zovu morem, riječ je zapravo o jezeru, a iako se zove po crvenom lotosu, lotosi su više rozi nego crveni. Ali dobro, „tomato – tomato“ što bi se reklo.

Tijekom godine nije ništa drugačije od ostalih jezera. Veliko, lijepo i zgodno za vožnju čamcem ili uživanje kraj obale. No, baš u siječnju kojeg nismo navikli gledati van sivo-bijelih-tmurnih okvira, ovdje se odvija najromantičnija bajka.

Modro jezero preplave zeleni listovi i cvjetovi lotosa koji procvatu u rozim i crvenim tonovima. Lotos cvate tijekom siječnja i veljače, no nema ga baš u blizini obale. Da biste vidjeli ovaj fenomen izbliza, trebat ćete ili dalekozor ili čamac da biste uplovili u rozu bajku.

Ostaje tek malo mjesta za proći čamcem između njih, a čamcima možete doći do nekoliko otočića na kojima se nalaze svetišta ili mali hramovi. Inače, u siječnju se u jednom od hramova slavi i festival crvenog lotosa.

Bit će vam osiguran i suncobran za zaštitu od sunca koje zna udariti u podnevnim satima. Putem vas prate ptičice koje žive kraj jezera i rado vam prave društvo oko čamca.

Vožnja čamcem traje oko sat ili sat i pol, a košta sto kuna po čamcu. Preporučuje se da dođete u ranim jutarnjim satima, jer se cvjetovi zatvore poslijepodne pa prizor više nije tako poseban. Također, u rano jutro izbjeći ćete druge turiste. Srećom, na ovom jezeru ionako još nema stampeda posjetioca.

Osim cvijeća možete primijetiti i brojne primjerke ljudske vrste od kojih mnogi dolaze u parovima. Oni ovdje znatiželjno promatraju i traže savršeno mjesto za poziranje pred kamerama. Tijekom ovog rituala smješe se i grle, a kada završi, povlače se.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju