Nije prvi put da čitamo o takvim potezima gradskih vlasti, a bilo bi lijepo i da se još više gradova priključi takvim inicijativama. Doduše, jedina loša vijest u svemu tomu jest to što se odluka ne odnosi na turiste, već samo na stanovnike grada. Loša za turiste, naravno.

Kako prenosi portal Timeout, još je jedan grad odlučio osigurati besplatan prijevoz svojim stanovnicima, a riječ je o šarmantnom gradu na jugu Francuske – Montpellieru, koji s okolicom broji više od pola milijuna stanovnika, dok u samom gradu živi oko 250 tisuća ljudi.

Od 21. prosinca u autobuse i tramvaje svi oni koji imaju prebivalište u gradu mogu ulaziti bez plaćanja vozne karte. Uvođenje besplatnog prijevoza slijedi slučajeve Tallinna i Luksemburga, gdje je prijevoz za stanovnike postao besplatan 2013. odnosno 2020. godine. Prilično dobra inicijativa, zar ne?

Montpellier - 1 Montpellier - 1 (Foto: Getty Images)

Rezultat je to održanog obećanja Michaela Delafossea, gradonačelnika koji je besplatni javni prijevoz uvrstio u svoje izborno obećanje 2020. Besplatne vožnje postale su dostupne vikendima nedugo nakon njegova uspjeha, nakon čega je uslijedilo produženje na cijeli tjedan za mlađe od 18 i starije od 65 godina. A sad je prijevoz postao besplatan za sve.

No kako grad to financira? Porez na prijevoz primjenjuje se na svaku tvrtku s više od 11 zaposlenih te on pomaže u pokrivanju troškova, a i svi koji nemaju prebivalište u gradu i dalje će morati platiti prijevoz. Ali nema razloga za preveliku brigu, prijevoz u Montpellieru je povoljan - karta za jedno putovanje košta razumnih 1,60 eura.

Činjenje javnog prijevoza dostupnijim lokalnom stanovništvu pozitivna je stvar. To je samo nastavak trenda povoljnijeg prijevoza, jer su već ranije ove godine u Francuskoj, Njemačkoj i Portugalu omogućene znatno povoljnije karte za putovanje vlakom.

Remek-djelo nasred mora: Kraljevski svjetionik koji sigurno vodi pomorce već dulje od 400 godina Svjetionik Cordouan u Francuskoj - 10 Svjetionik Cordouan u Francuskoj - 1 Svjetionik Cordouan u Francuskoj - 8 +6 Svjetionik Cordouan u Francuskoj - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju