Mittenwald je gradić u istoimenoj općini na samom jugu Njemačke, tj. Bavarske. Mnogi ga smatraju i najljepšim gradom bavarskih Alpi.

I već smo odali ono što daje ovom mjestašcu posebnu čar: s njegovih starih kamenih ulica puca pogled na alpske oštre vrhove u oblacima. U šetnji starim gradom (tzv. Altstadt) shvatit ćete da je teško odlučiti u kojem smjeru gledati – prema oslikanim ulicama ili prema visinama.

Kad već spominjemo oslikane ulice, spomenimo i najprepoznatljiviji simbol grada: rozu Crkvu sv. Petra i Pavla, oslikanog tornja. Takvu crkvu možda nećete vidjeti često u svijetu, ali hoćete u ovom dijelu Njemačke. Brojne zgrade ovdje su ukrašene raznim bojama, slikama i dekoracijama zbog čega ulice nalikuju na galeriju na otvorenom.

Takav oblik ulične umjetnosti nosi poseban naziv, Lüftlmalerei. Riječ je o vrsti murala kakvu ćete često sresti u ruralnim dijelovima južne Njemačke i Austrije, a prikazuje svece zaštitnike, biblijske prizore ili klasične motive iz svakodnevnog života na selu. Neki od današnjih crteža stari su i po 250 godina.

Selo tisuću violina

Mittenwald je poznat kao mjesto u kojem se proizvode violine, viole i čela. Sve je započela obitelj Klotz u 17. stoljeću, kada je iz Italije donijela svoje umijeće izrade glazbala te podučila i druge obitelji. Procijenjuje se kako je čak 9 od 10 violina izrađenih do 1900. godine zapravo pripadalo redu „Steiner“ violina kakve su radile obitelj Klotz i njihovi učenici.

Sredinom 19. stoljeća bavarske vlasti osnovale su školu u Mittenwaldu koja se bavila izradom violina kako bi nastavila ovu lijepu tradiciju. U spomen tome, na gradskim ulicama nalazi se i skulptura violine oslonjena na dva kamena.

Od 1930-ih godina ovo mjesto postalo je popularno među rastućim brojem turista, a tako je ostalo sve do danas. Zato nemojte zaboraviti posjetiti i muzej (izrade) violina kada ste u prolazu.

Dobra baza za penjanje u visine (čak i za one koji ne žele planinariti)

Iz Mittenwalda možete poći u planinarenje Alpama, no dobra je vijest da postoji i prečac u obliku Karwendelbahna tj. žičare. Za samo 10 minuta podići će vas s 913 na 2 244 metra nadmorske visine.

Na vrhu će vas dočekati jedan od najviših informativnih centara Njemačke u kojem možete saznati više o prirodi i okolišu, ili baciti oko kroz teleskop i sagledati grad iz drugog kuta. Shvatit ćete zašto je i veliki književnik Goethe nazvao ovo mjesto „slikovnicom koja je oživjela“.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju