Smješteno na sjeverozapadu Slovenije, malo mjesto Log pod Mangartom, nedaleko od Bovca smatra se jednim od najljepših sela Julijskih Alpi. Predstavlja jednu od omiljenih stanica na trailu Juliana, 270 km dugačkoj kružnoj stazi koja vodi kroz idiličan kraj slovenskih planinskih krajolika, šuma, rijeka, jezera i dolina. Dionica koja prolazi pored nekoliko spomenika Prvog svjetskog rata te vodi uz dolinu Loga pod Mangartom, bogatu slapovima te u istoimeno selo, jedna je od najslikovitijih.

Zimi ondje dolaze skijaši koji, a osim sunčanog položaja skijalište privlače pogledi na najljepše vrhove Triglavskog nacionalnog parka, moćni Mangart, poznati Jalovec i strmu Lošku stenu. Skijalište je primjereno i onima koji tek uče skijati, a kada su snježni uvjeti dobri, u neposrednoj blizini skijališta dostupna je i staza za skijaško trčanje.

Taj do Slovenije osobito je zanimljiv zbog 15 vrhova s nadmorskom visinom od preko 2.000 metara, što daje jedinstven ugođaj i čini ga atraktivnim polazištem za planinare, ali i sve one koji vole istraživati prirodu.

Od Loga pod Mangartom možete pješačiti kroz strmu klisuru Predilca. Staza uglavnom vodi kroz šumu ispod sela Strmec i ispod glavne ceste. Na samo nekoliko koraka od glavnog puta vidjet ćete dva slapa, a uživati možete i u pogledu na tvrđavu Predil. Glavnoj cesti se može pristupiti prije bivšeg graničnog prijelaza na prijevoju, na prekrasnoj panoramskoj točki s koje se pruža fantatičan pogled. 

Krenete li dalje, možete se spustiti do jezera koje je savršeno mjesto za idiličnu šetnju ili kupanje ljeti. Nedaleko je i Cave del Predil, gdje je do 1991. godine radio rudnik olova i cinka. Još uvijek se vide ostaci strojeva, brane, kao i muzej. Većina rudara je nakon zatvaranja rudnika napustila grad, ali s vremenom ponovno oživljava.

Osim prirodnih ljepota koje se mogu vidjeti na svakom koraku, Log pod Mangartom zanimljiv je i zbog burne prošlosti. Kada se 1915. godine otvorio soški front između Austrougarske i Italije na području današnje zapadne Slovenije, na ove su prostore došle brojne bosanskohercegovačke jedinice u sklopu austrougarske vojske. Bošnjaci su ondje sagradili i džamiju, navodno prvu na prostoru današnje Slovenije.

No i novija prošlost nije bila blaga prema Logu pod Mangartom. Prije nešto više od dvadeset godina, klizište je odnijelo sedam života. Selo je obnovljeno, ali mještani kažu da više nikada neće biti isto. Nakon dugotrajne obilne kiše, golemi odron je u nekoliko trenutaka odnio gornji dio sela. Na sigurnijim lokacijama, uz pomoć državnih sredstava, izgradile su se nove kuće. U svakom slučaju, odvede li vas put u ovaj dio Slovenije, nećete ostati razočarani prizorima koji će vas dočekati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju