Kameni svati čest su motiv u narodnim predajama i legendama, ali i u svijetu planinarenja. Zagrepčani i planinari već znaju za poznate Kamene svate koji okamenjeni stoje na Medvednici iznad Susedgrada, a sada su nas planinarske staze odvele i mnogo dalje na istok.

Ni bugarski mladenci nisu imali sreće, čini se. Na jugu Bugarske, tj. na pola puta od Plovdiva i granice s Grčkom, nalaze se prekrasne kamene formacije vulkanskog podrijetla. Stijene su visoke od pola metara do čak 10 metara, a ono što ih čini dodatno posebnima su nježne bijelo-roze boje kojima se ističu usred okolnog zelenila.

Impresivan prizor stoljećima je budio ljudsku znatiželju i maštu, pa je tako i ova kamena svita vezana uz lokalnu legendu o mladiću koji se zaljubio u djevojku iz susjednog sela. U to vrijeme bio je običaj da žene pokrivaju lice maramom te bi im se vidjele samo oči.

Kada je mladićev otac pošao u susjedno selo upoznati roditelje djevojke, a mladić pitati njenog oca za njenu ruku, organizirali su veliku proslavu. Međutim, u tom trenutku počeo je puhati jak vjetar koji je odnio maramu s djevojčinog lica. Svi su ostali zaprepašteni pred njenom ljepotom, a mladićev otac osjetio je zavist nad vlastitim sinom.

Zbog grijeha i nečistih namjera njegova oca, sve uzvanike zadesila je strašna sudbina – ostali su okamenjeni na licu mjesta, svi osim mladoženje. On je briznuo u plač i počeo preklinjati vjetar da kazni i njega. Vjetar je udovoljio njegovoj želji te okamenio i njega, a potok koji se danas nalazi kraj ovih svata još uvijek je, prema predaji, uspomena na prolivene suze nesretnog i nesuđenog mladoženje.

Što bi pjesnik rekao, sve su prave ljubavi tužne, no iza njih barem ostaju dirljive i lijepe priče – a u ovom slučaju i atrakcije tako čarobne da se čovjek… pa, skameni.

Misteriozni Kameni svati: Idealna šetnja Medvednicom za planinare i početnike Kameni svati, Medvednica - 3 Kameni svati, Medvednica - 4 Kameni svati, Medvednica - 5 +6 Kameni svati, Medvednica - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju