Ljeto se bliži, putovnice su nestrpljive, a mi bljeđi no ikad. Nakon dugog mirovanja i izolacije, poželjeli smo se sunca, mora i preplanulosti. Sada valja nadoknaditi sve što je propušteno, a za one koji su se strpljivo pripremali za ovaj trenutak, donosimo nekoliko spektakularnih ideja za ljetovanje. Plaže koje ćete vidjeti su sve samo ne prosječne plaže – bilo da je riječ o rozom pijesku ili plažama koje „trčkaraju“. Ne zaboravite poslati razglednice!

1. Vaadhoo plaža, Maldivi

Zovu je morem zvijezda jer nalikuje na noćno nebo. Naime, fitoplanktoni koji žive u vodi zahvaljujući bioluminiscenciji stvaraju poseban svjetlucavi efekt pri sudaru valova ili dodira ljudske ruke.

Mala plava bića oduševljavaju publiku naročito noću kada stvaraju ovaj posebni light show. Otočić na kojem se ova plaža nalazi jedno je od najpopularnijih mjesta na Maldivima. Iako je ovaj fenomen prisutan na još nekoliko plaža diljem svijeta, ovdje u njemu možete uživati kroz cijelu godinu.

2. Plaža crvenog pijeska, Galapagos

Otočje Galapagos poznato je otočje vulkanskih otoka u Tihom oceanu. Odlikuje ga veliki broj endemskih vrsta koje je proučavao i Charles Darwin 1835. godine. Štoviše, na godišnjicu izdanja njegove knjige „Podrijetlo vrsta“, čak 95% površine otočja proglašeno je nacionalnim parkom i pomorskim rezervatom prirode. Ako vam ovo nije dovoljan razlog za posjet, onda evo još jednog.

Jedna od plaža na ovom otočju ima pijesak boje cigle. Rezultat je to vulkanskog djelovanja i nanosa vulkanskog materijala bogatog željezom koji je oksidirao. Prizori su nevjerojatni, pogotovo kada im pridodate tuljane i pelikane koji se sunčaju na crvenim plažama.

3. Plaža morske špilje Benagil, Portugal

Kristalno čista morska voda, pješčana plaža na kojoj ćete imati svoju privatnost… Što još čovjek može poželjeti? Eh, da – stijene kao krov koji će ga štititi ali imati i otvor za sunce. Zvuči malo razmaženo, ali u južnom Portugalu uistinu postoje kamene formacije koje izgledaju kao najljepši mogući prirodni separei na plaži.

Vapnenačke stijene se uzdižu od 20 do 50 metara iznad površine mora, a u mjestašcu Bengail možete pronaći i plažu samo za sebe u špiljama. Do njih se dolazi brodom ili kajakom.

4. Whitehaven plaža, Australija

Jedna od najljepših plaža svijeta iz zraka izgleda kao da je netko ispremiješao bijelu i nježno plavu temperu kistom. Beskrajne pješčane plaže, tirkizno more, palme koje zaklanjaju od sunca…

Dugačka je čak 7 kilometara i smatra se najčišćom plažom ovog dijela Australije. Tajna famozno bijele boje pijeska jest to što je riječ o kvarcnom pijesku jako fine teksture. Zbog toga ponekad izgleda kao da se plaža svjetluca. Osim toga, ovaj pijesak ne zadržava toplinu, pa se ne njemu možete šetati bez straha od peckanja.

Kako bi očuvale ovu posebnost, australske vlasti zabranile su dovođenje pasa na plažu, kao i pušenje.

5. Zlatni rat, Hrvatska

Nismo pristrani, samo smo realni. Rajska plaža na Braču osvojila je srca svojih posjetitelja, zahvaljujući čemu redovno ulazi na popise najljepših svjetskih plaža. Ono što ju čini posebnom vjerojatno ne treba ni spominjati, ali ipak hoćemo – zašto se ne bismo malo hvalili?

Mnogi opisuju njen izgled kao šljunčani „jezičak“ koji izbija prema moru po čak 500 metara, a pod utjecajem vjetrova, valova i morskih struja mijenja svoj oblik. Šuma koja joj pruža hlad samo pridonosi prelijepoj kombinaciji boja – zelene šume, bijeli pijesak i tirkizno more…

6. Skrivena plaža, Meksiko

Neke plaže nastaju dugim prirodnim djelovanjem, neke brižnom ljudskom intervencijom, a neke – slučajno, eksplozijom bombe. Baš svega ima na ovom svijetu.

Pa tako i u Meksiku gdje je Skrivena plaža (ili Plaža ljubavi kako ju lokalci zovu) nastala uslijed eksplozija tijekom vojnih testiranja. Nekad područje detonacija, a danas nacionalni park i turistička atrakcija. Plaža se tako smjestila u krateru do kojeg vodi morski tunel. Doduše, u njoj nećete moći dugo uživati jer je razgledavanje ograničeno zbog broja posjetioca. Sve što je lijepo, kratko traje…

7. Plaža rozog pijeska, Bahami

Na Bahamima je jedna plaža bila Instagram trendy prije Instagrama. Naime, zahvaljujući crvenkastim ljušturama organizama koji žive ispod morskih grebena i na dnu mora, ova plaža poprima posebnu, nježno rozu boju. Ni ovdje ne morate brinuti od vrućeg pijeska – štoviše, hladan je na osjet tako da će vam pružiti osvježenje u vrućim ljetnim danima.

Da ne bi bilo prevelikog razočaranja, napomenimo da većina putnika na Instagramu fotografije provuče kroz sto Barbie filtera pa digne ljestvicu očekivanja u nebesa. U stvarnosti je ovaj pijesak tek pomiješan s ljušturama koje mu daju decentan rozi ton. Manje je više, jelda?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju