U neposrednoj blizini granice s Mađarskom i Hrvatskom leži Lendava. Do ovog malenog, ali šarmantnog slovenskog gradića dijeli vas svega 15 minuta vožnje od Čakovca, a ne bi bilo prvi put, da netko do Lendave potegne i na biciklu. Mjesto se ponosi izuzetno bogatom kulturnom baštinom, te prekrasnim razgledima s najvišeg slovenskog tornja. Kad ogladnite – tu je poznati bograč po kojem je Lendava daleko poznata.

Poslušajte priče gradske jezgre

Prošećite pričama židovske tradicije u staroj gradskoj jezgri, dopustite leptirima da vas povedu kroz stalne izložbe u lendavskom dvorcu, koji je u prošlosti ugostio remek djela pozantih svijetskih likovnih velikana de Chirica, Picassa, Miroa, Chagalla, Hundertwassera & Hasegawe. Pogledajte organsku arhitekturu Imrea Makovcza, koji je dizajnirao veličanstvenu kazališnu i koncertnu dvoranu u centru grada! Stara gradska jezgra Lendave svjedoči i o mnogim pričama koje se očituju kroz jedinstvene građevine, poput sinagoge, kao i jednu od najljepših neobaroknih građevina u kojoj se danas nalazi Muzej građanstva, tiskarstva i kišobranarstva.

S ravnice u srce vinograda

Iz mjesta se možete zanimljivim pješačkim stazama uputiti ravno u srce vinograda, gdje petu godinu kraljuje turistička atrakcija razgledni toranj Vinarium te iskusiti prekrasan pogled na četiri države od prekmurske ravnice do udaljenih prostranih planinskih vrhova. Prije nove sezone, u neposrednoj blizini tornja, turističku ponudu upotpunit će i novitet za ljubitelje adrenalina – zipline.

Među zanimljivim točkama brežuljaka je i kapelica Sv. Trojstva, u kojoj se nalazi pravo malo blago – sačuvana mumija vojnika iz razdoblja turskih prodora, Mihaela Hadika!

Poseban doživljaj u Lendavi i okolnim brežuljcima nude vinski podrumi udruženi pod nazivom raspršeni Hotel Vina rium, koji možete unajmiti za svoj odmor iz snova u srcu vinograda. Vinski podrum za svoj odmor odaberite na internetskoj stranici www.hotelvinarium.si. Predah u okruženju vinograda možete kombinirati s biciklizmom, planinarenjem i opuštanjem u termama.

Svjetska prijestolnica bograča u Guinnessovoj knjizi rekorda

Uz sve aktivnosti i doživljaje, ne bi trebalo nedostajao ni tradicionalnih kulinarskih delicija, od kojih je neprepoznatljivija „bograč“. Tako je Lendava još 2011. godine stekla titulu svjetske prijestolnice bograča, a nedavno je upisana u knjigu rekorda Guinness World Records s najvećom količinom kuhanog i posluženog bograča - 1801 kg. Na ulicama Lendave se več dugi niz godina priređuje Bogračfest, koji je jedan od najvećih slovenskih etno-kulinarskih događaja. Bogračfest je dio ljetnog Festivala Vinarium koji će se ove godine odvijati zadnju subotu kolovoza.

Kad ste u Lendavi, svakako vam preporučujemo posjetiti Put bunara - pješačku stazu, EuroVelo 13 - biciklističku staza uz željeznu zavjesu, Klupu ljubavi u Lendavskim goricama, Toranj Vinarium, Mumiju vojnika te svima omiljeni Bogračfest.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju