Jedna od najposebnijih švicarsko-alpskih atrakcija svakako je ledenjak Rhone na jugu zemlje, nedaleko od granice s Italijom. Lako dostupan i impresivan, mami tisuće posjetioca svake godine – no, kao i brojni drugi ledenjaci u svijetu, dijeli isti problem kao i oni. Topi se.

Tijekom 19. stoljeća ledenjak na izvoru rijeke Rhone protezao se sve do dna doline kod zaselka Hamlet, pa bi ga čak mogli vidjeti i gosti Hotela Grand.

Tisuće turista tada su dolazile ovdje vidjeti jedinstvenu planinsku panoramu oko ledenjaka, ali i dugačku ledenu pećinu sa svjetlucavim plavim zidovima i stropom koji curi.

Danas se velik dio ledenjaka otopio pa je iza sebe ostavio vidljiv trag golog kamena i ledenjačko jezero.

Ice grotto, Švicarska - 6 Ice grotto, Švicarska - 6 (Foto: Getty Images)

Kao uspomena na „ledenija doba“ ostala predivna ledena špilja kod Hotela Belvedere s pripadajućim ledenim tunelom dugim čak 100 metara. Cijeli hodnik tj. špilja napravljen je od leda i jedino što ovdje po nekoj logici prirode ne pripada su drvene daske na podu. I vi 😉

Svake godine ova špilja se iznova kleše u ledu ledenjaka i ovaj proces traje oko četiri tjedna. Njen obilazak traje oko pola sata, a za to vam ne treba vodič već posjetitelji sami odlaze na ovu ledenu ekspediciju.

Ulaznica košta svega 70-ak kuna, a iskustvo će biti neprocjenjivo, pogotovo jer je riječ o destinaciji koju turisti ne zatrpavaju previše. Izbjegnete li sezonu, dakle srpanj ili kolovoz, srest ćete vrlo malen broj ljudi.

Čista ljepota: Nova švicarska pješačka staza spaja najljepše planine i jezera +0 Lauterbrunnen - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju