Tko god je bio u Marseillesu, čuo je za nju. Čuli su i mnogi koji su ga zaobišli tijekom putovanja Francuskoj, a čak i neki koji nikad u njoj nisu ni bili. La Canebiere je ulica toliko kultna da će vam većina Francuza odmah znati reći u kojem se gradu nalazi – a naravno, riječ je o Marseillesu. Pronaći ćete ju uz staru luku i veličanstvenu crkvu St. Vince de Paul.

Premda ćete u ovom zločestom dečku Mediterana pronaći i brojne druge atrakcije, La Canebiere je jedna od onih koje ne smijete propustiti. Puna je malih lokalnih restorana u kojima možete fino jesti po normalnim cijenama.

Svi će znati pokazati gdje je La Canebiere, no s druge strane, malo tko će znati otkuda joj ime. A La Canebiere je dobila ime po – kanabisu. Njen korijen dolazi od latinske riječi koji označava marihuanu.

Vjeruje se kako je u srednjem vijeku velik dio grada, a naročito duž današnje slavne ulice, bio obrastao biljkama konoplje. Vjeruje se kako su ih sami stanovnici Marseillesa posadili jer se koristila za industrijsku primjenu. Da, da, znamo što mislite – „industrijsku primjernu“. No, Marseilles je doista prednjačio u proizvodnji košara i užadi od konoplje. Barem je tako bilo dok nisu zamijenili vlakna drugima.

Kao i nekad, La Canebiere je ostala važan dio grada. Danas možda ne proizvodi konoplju, ali privlači turiste i lokalce koji ovdje provode mnogo slobodnog vremena. Pa, evo što i vi možete raditi tijekom svoje posjete.

Kako je u Marseillesu nogomet važan dio života, ovdje ćete pronaći brojne dućane nogometne opreme te trgovine u kojima možete kupiti nogometne suvenire za sebe ili svoje prijatelje. Mnogi će vam to savjetovati uz napomenu kako ćete ih ovdje naći po povoljnijim cijenama nego u ostatku Francuske.

Tu je i mnoštvo dućana markirane robe, idealno za ljubitelje mode i dobrog šopinga. Najbolja zona je ona u blizini luke Vieux. Da ne biste trošili energiju praznog želuca, savjetujemo vam da probate i tzv. navettes, tradicionalni kolač koji ćete lako pronaći u restoranima. Ima oblik čamca i okus naranče.

Za uspomenu uvijek ostaju fotografije, pa stoga predlažemo da svratite do veličanstvene crkve St. Vince de Paul. Zna se tko su najveći majstori gotike: Francuzi. I ovime su to po tko zna koji put potvrdili.

A za razonodu, svratite na svirke koje se odvijaju svakog vikenda na malom trgu u blizini ulice, zvanom Place du General de Gaulle. Ili jednostavno sjednite na čašu kave ili vina u jednom od kafića i uživajte dok promatrate svijet u prolazu.

Zločesti dečko Mediterana danas je turistički hit: 9 činjenica o Marseilleu koje ga čine toliko posebnim Palaču Longchamp okružuju prekrasni vrtovi Elegantni hoteli i zgrade u aveniji La Canebiere Mali dvorac iz 16. stoljeća poslužio je i kao zatvor za političke neprijatelje +9 Uske ulice ukrašene palmama i neodoljiva atmosfera Le Paniera oduševit će vas na prvu

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju