Krupajsko vrelo smjestilo se u istočnoj Srbiji, na zapadu planine Beljanice, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice. Igra prirode stvorila je prekrasno tirkizno vrelo koje mijenja boju od nebeski plave do zelenkaste, a da biste ga pronašli postrebno je uložiti nešto truda i snaći se u prirodi.

Nakon prolaska kraj vodenice put vodi do nekoliko bazena u kojima plivaju pastrve, a nešto dalje i vodopadi te jezerca kao i šumski puteljak što vodi do vrela koje kao da je dio neke filmske scenografije. Okružena zelenilom nalazi se i pećina, do polovice ispunjena ledenom vodom.

Raj u raju - 14 Putovanja Bili smo u Raju: Bajkovito bosansko selo u kojem žive oni koji vole prirodu i domaću kuhinju

U njoj se nalaze labirinti kanala i prostorije kojima se mogu vrzmati samo vrsni ronioci. Zbog neobične unututrašnosti pećine i možda, neotkrivenih blaga koje krije u Srbiji kruže brojne legende oko Krupajskog vrela.

Prema jednoj od priča to mjesto krije blago koje čuva vodeni duh zbog kojeg mještani ne smiju krenuti u lov na bogatstvo. Nešto dalje, ledena voda se miješa s toplim i ljekovitim izvorima čineći ovaj kraj savršenim mjestom za istraživanje prirodnih ljepota.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju