Nova krasna destinacija na našem radaru prigodno se zove - Krasnodar. Simpatično ime ruski grad je dobio jer ga je krajem 18. stoljeća osnovala carica Katarina Velika. Tada se zvao Jekaterinodar tj. Katarinin dar (crnomorskim Kozacima). Nakon Oktobarske revolucije su ga drugovi malo preimenovali u današnji Dar crvenih, no srž je ostala ista.

Premda možda zvuči kao daleki ruski grad na sjeveru, njegovo susjedstvo je i više nego primamljivo za egzotičan izlet na istočne obale Crnog mora. Od njega je udaljen dva sata vožnje, za tri sata već ste na Krimu, a potegnete li još toliko na jug, stigli ste u Gruziju.

No, zadržimo se za sada još malo u Krasnodaru, na obalama rijeke Kuban. Za jedan grad čije je stanovništvo masovno umiralo od gladi 1930-ih i koji je teško stradao u Drugom svjetskom ratu, izgleda gotovo neprepoznatljivo.

Orijentalni Manhattan

Moderan, blještav, prepun prostranih trgova, spomenika i nevjerojatne arhitekture, djeluje poput orijentalnog Manhattana. To nije bez uporišta, jer ga je časopis Forbes svojedobno proglasio i najboljim gradom za poslovanje u Rusiji. Dok su drugi gradovi tonuli tijekom velike krize 2009. godine, Krasnodar je ostvario gospodarski rast, a u novije vrijeme mogao se pohvaliti i stopom nezaposlenosti od svega 0.3%.

U tome je sudjelovala i turistička grana. Sve više posjetitelja dolazilo je vidjeti dinamičan grad u uzletu. Duž njegove živahne i raskošne Crvene ulice smještene su neke od najljepših gradskih atrakcija poput gradskih kazališta, koncertnih dvorana, kina, pa čak i gradskog cirkusa (svakako svratite na nastup slavnog kozačkog zbora). U večernjim satima dijelovi ulice su zatvoreni za promet i prepušteni mnogobrojnim stanovnicima koji uživaju u noćnom životu i šetnjama.

No, ono što svima upada u oči je nevjerojatna gradska arhitektura. Od brojnih zgrada i ustanova koje kombiniraju najzanimljivije od sovjetske i carske estetike, ipak se najviše ističu parkovi koji okružuju gradski stadion. Poput krugova koji se prelijevaju jedan iz drugog, teško je procijeniti izgledaju li ljepše iz ptičje ili ljudske perspektive – naročito kada zablistaju pod noćnom rasvjetom. Prima 1 800 posjetitelja kojima su na raspolaganju restorani, kafići i klupice u hladu čak 5 000 drveća.

Neki ističu kako je ono što čini ovaj grad ugodnim za boravak i činjenica da je smješten na polovici puta između ekvatora i Sjevernog pola, tj. na 45. paraleli koja se često opisuje kao najugodnija za život čovjeka. Nije ni čudno što se brojni Rusi doseljavaju ovdje iz Moskve i St. Petersburga, privučeni nižim cijenama i blažom klimom, a lokalni stanovnici ga ponosno zovu „južnom prijestolnicom Rusije“.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju