I sami znate kako Njemačka, s više od 80 milijuna duša koje je nastanjuju, gradova ima gotovo „na bacanje“. E pa, jedan od gradova za koje možda niste ni čuli, jest i Karlsruhe. Da ime ovog grada spomenete u Hrvatskoj, vjerojatno bi ga se sjetili ljubitelji nogometa, jer je boje istoimenog bundesligaša devedesetih branio tadašnji hrvatski reprezentativac Slaven Bilić!

Ipak, sa svojom zanimljivom poviješću, prekrasnom arhitekturom, brojnim kulturnim znamenitostima i parkovima diljem grada, Karlsruhe je apsolutno vrijedan posjeta. Taj se ljupki gradić lako može istražiti pješice, a čini savršen odmor za vikend u Njemačkoj. Ako slučajno planirate makar navratiti, donosimo savjete s portala culturetourist.com

Karlsruhe - 3 Karlsruhe - 3 (Foto: Getty Images)

Karlsruhe je grad koji se nalazi na jugozapadu Njemačke u regiji Baden-Wurttemberg. Budući da se nalazi na rubu šume Schwarzwald, nudi savršenu kombinaciju kulture i aktivnog turizma u prirodi. Također, smješten je vrlo blizu rijeke Rajne i granice s Francuskom.

Po europskim standardima prilično je mlad grad, a zapravo znamo i točan datum kada je osnovan – 17. lipnja 1715. Prije toga, središte područja bilo je u gradu Durlach, koji je danas jedna od četvrti u Karlsruheu. Nakon što je grof Karlo III. Vilim od Baden-Durlacha stupio u sukob s njegovim građanima, otišao je u lov u šumu pokraj grada.

Legenda kaže da je spavao pod drvetom i sanjao o osnivanju novog grada. Nakon što se probudio, odlučio je upravo na tom mjestu osnovati grad Karlsruhe (što znači 'Karlov mir'). Sagradio je palaču Karlsruhe, koja je ubrzo postala središte njegovog novog grada. Trideset i dvije ulice koje vode od njega na sve strane tvore oblik kotača ili lepeze. Otuda je i nadimak „grad navijača“.

Karlsruhe - 5 Karlsruhe - 5 (Foto: Getty Images)

Najbolji način za upoznavanje grada je da prvo istražite palaču Karlsruhe i njenu okolicu. Nalazi se u središtu grada, što ga čini izvrsnom polazišnom točkom za istraživanje grada. Istodobno, posjet muzeju koji se nalazi u njoj dat će vam lijep pregled povijesti. Kako smo već spomenuli, palača je sami temelj grada.

Tu je i prekrasni povijesni botanički vrt, smješten odmah iza palače Karlsruhe, povezan je s vrtovima palače. Osnovan je još u 18. stoljeću i ubrzo je postao dom brojnih egzotičnih stabala, cvijeća i biljaka. Iako više nema raznolikost vrsta koje je nekada imao, ovaj je botanički vrt još uvijek sjajno mjesto za šetnju, opuštanje na jednoj od klupa i uživanje u pogledu na fontane i ljupku povijesnu arhitekturu.

Grad se posebno ponosi njegovanjem demokracije, ljudskih prava i sloboda. Unuk utemeljitelja, Carl Friedrich, napravio je službeni korak koji je doveo do sloma feudalnog sustava nekoliko godina prije Francuske revolucije. Stoga ne čudi da je u Karlsruheu sjedište Saveznog ustavnog suda Njemačke. Dizajn zgrade u kojoj se nalazi je zadivljujući, a stvorio ga je 1969. arhitekt Paul Baumgarten iz Berlina.

Karlsruhe - 4 Karlsruhe - 4 (Foto: Getty Images)

Još jedno kulturno mjesto koje se ne smije propustiti je Centar za umjetnost i medije – ZKM (nama je odmah palo na pamet Zagrebačko kazalište mladih). Karlsruhe je proglašen kreativnim gradom medijske umjetnosti UNESCO – a, a više o tome možete saznati u ZKM-u. To je kulturno mjesto gdje se organiziraju izložbe, predstave i drugi uzbudljivi događaji.

I za kraj boravka, vrijeme je za desert. Grad je pun lijepih slastičarnica i pogledi će vam svako malo završavati na izlozima koje biste najradije pojeli. Stoga, izaberite jedan, odmorite od lutanja i naručite komad slavne švarcvaldske torte. Nećete pogriješiti, to je sigurno.

Biraju putnici: 10 turističkih atrakcija u svijetu koje treba posjetiti ove godine Garden of the Gods, Colorado Zgrada Empire State, New York Koloseum +1 Fontana di Trevi

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju