Putovanje može biti uzbudljivo iskustvo za svakoga, bilo da ste početnik ili iskusni putnik. A pakiranje ne mora biti stresno iskustvo, ako imate opsežan vodič za pakiranje (ili dovoljno iskustva). Kako biste osigurali uspješno putovanje i maksimalno iskoristili vrijeme u inozemstvu, svatko bi trebao spakirati nekoliko stvari.

Prije svega, treba razmisliti o čvrstom i prostranom kovčegu. Naravno, veličina vaše prtljage uvelike će ovisiti o duljini vašeg putovanja ili npr. o količini prtljage koju dopušta zrakoplovna tvrtka. Kufer s nekoliko džepova i pretinaca može biti koristan za organiziranje svih vaših predmeta i njihovo lako dostupno. Razmislite o ulaganju u izdržljiv i lagan kovčeg koji može izdržati potencijalno grubo rukovanje bez prevrtanja.

Bez osobnih dokumenata nemojte ići nigdje. Zatim ponesite udobnu obuću, posebno cipele za hodanje. Putovanja obično uključuju puno hodanja i razgledavanja. Udobne i razgažene cipele zaštitit će vaša noge od žuljeva i smanjiti umor stopala. Uz to spakirajte par sandala ili japanki za opuštenije izlaske, poput izležavanja uz bazen ili posjeta plaži. Ako na put idete s novim tenisicama, ponesite za svaki slučaj i flaster protiv žuljeva.

Odabir odjeće je bitan, a nekoliko osnovnih stvari može uvelike pomoći. Spakirajte odjevne predmete koji su svestrani i mogu se nositi u različitim stilovima ili odjevnim kombinacijama. Na ovaj način možete spakirati manje dok uživate u fleksibilnosti odijevanja, ovisno o vašem putovanju. Donje rublje spakirajte jedan par za po danu, ukoliko vaš smještaj nema perilicu ili vam se ne da ribati sve na ruke.

Ovisno o sezoni, razmislite o pakiranju laganog džempera, kratkih i dugih hlača i majica. Jakna ili kaput također su neophodni, čak i ljeti – nikad se ne zna kada će se vrijeme promijeniti. Cure bi trebale razmisliti o tome da ponesu šal ili dva, što je često korisno jer se može koristiti kao marama, mala dekica ili modni dodatak. Bitno je da imate, ovisno o klimi, barem jedan komad svakog sloja, kako biste mogli biti spremni na sve vremenske uvjete. 

Spakirajte i dvije najobičnije male vrećice, dobro dođu ako na vašem putovanju pokisnete, a zbog malog kufera koji stane u avion imate samo jedan par tenisica na sebi. Nove, suhe čarape dobit će tako svoju kabanicu, koju nećete ni osjetiti, a vama će noge cijeli dan biti suhe i miri... ne mirišljave, pogriješili smo ;)

Ne treba zaboraviti na predmete za osobnu higijenu poput toaletnih potrepština. Spakirajte putnu četkicu za zube, pastu za zube, šampon, sapun za tijelo, proizvode za njegu kože i sve druge predmete za osobnu higijenu koje redovito koristite. Isto tako dodajte u kozmetičku torbu lijekove koje inače koristite ili samo par tableta paracetamola, mogle bi vam dobro doći.

Budući da većina zračnih prijevoznika dopušta samo ograničenu količinu tekućine za unošenje u zrakoplov, pobrinite se da svaka stavka ne premaši navedenu količinu; to sprječava ponovno pakiranje predmeta na sigurnosnim kontrolnim točkama na zračim lukama.

Elektronika je također neophodna. Ponesite sa sobom "power bank", punjač za telefon, fotoaparat, prijenosno računalo i, ako je potrebno, putni adapter. Nemojte zaboraviti sa sobom ponijeti dobre putopisne knjige, preuzete filmove ili serije za gledanje bez interneta i bilo koji drugi predmet za zabavu koji će vas okupirati tijekom dugih letova ili vožnji vlakom.

Ako ste kojim slučajem zaboravili nešto od navedenog, ne brinite. Budite opušteni i nemojte se nervirati. Sve od navedenog možete kupiti gotovo bilo gdje na svijetu, te ništa nije vrijedno vašeg stresa i nervoze.

Savjet+: Ako se bojiti da ćete izgubiti svoju prtljagu, a korisnik ste Apple uređaja, ne bi bilo loše da u svoj kovčeg ili ruksak ubacite jedan AirTag koji će locirati vašu prtljagu ako vam je u kojem slučaju ukradu ili je negdje izgubite.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju