Zateknete li se uskoro u Beču, mogli biste tijekom svojih šetnji naići na neobičnu zgradu nepravilnog oblika i šarene fasade. Na stranu to, no iz njenih prozora i s terasa izlaze zelene grane koje ju grle. Možda biste pomislili da je riječ o umjetničkoj galeriji ili muzeju, no riječ je zapravo o stambenoj zgradi koja je u vlasništvu grada Beča – tzv. Hundertwasser zgrada.

Izgrađena je 1980-ih godina, a arhitekt i dizajner dali su si oduška. Osim što je upadljiva sa svojim bojama, zgrada ima neravne podove. Na njenim balkonima i krovu šarenilo dodatno obogaćuju mnogobrojno drveće i grmlje koji ne vire samo s balkona već i kroz prozore, iz soba. Ono što je nama koji promatramo izvana nevidljivo, jest to da su podovi terasa prekriveni travom.

Ime je dobila po austrijskom umjetniku koji ju je zamislio, Friedensreichu Hundertwasseru (to mu je bilo umjetničko ime). Njegov umjetnički angažman uvijek je imao humanističku crtu, vjerojatno i zbog strahota koje je njegova židovska obitelj prošla tijekom Drugog svjetskog rata u Njemačkoj.

Kao akademik i predavač uvijek je naglašavao potrebu da arhitektura bude u harmoniji s prirodom i čovjekom. Stoga su mu lokalne vlasti izašle ususret, a tadašnji gradonačelnik mu je ponudio da osmisli jedan stambeni projekt u skladu sa svojim idejama.

Tako da, osim što je atraktivna – vesela zgrada je i funkcionalna. U njoj se nalaze 52 stana i 4 poslovna prostora. Malena je, no ipak je stalo čak 19 terasa, od čega su tri zajedničke. Ukupno na njoj i iz nje raste čak 250 primjeraka drveća i grmlja, a uvriježio se i simpatičan naziv za njih: Hundertwasserovi stanari.

Zbog svega ovoga, Hundertwasserhaus smatra se jednim od najkreativnijih i najoriginalnijih djela moderne arhitekture. Također, ona je jedna od najposjećenijih zgrada u Austriji. Po uzoru na nju, dignuto je i nekoliko sličnih u Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj. Jedna od njih je i Waldspirale ili „šumska spirala“. 

Svakako prođite kraj nje sljedeći put kad ste u Beču, a pronaći ćete ju u okrugu Landstrasse, nedaleko od bečkog Muzeja Hundertwasserove umjetnosti. Prikladno!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju