Fotografa Borisa Trogrančića objektiv je ovoga puta odveo do predivnog jezera koje se smjestilo na sat vremena vožnje od Sarajeva, ili dva sata od Tuzle. Jezero Smreka kod Vareša, poznatije pod imenom Nula, fotografu je priuštilo predivne prizore, koje možete vidjeti u našoj galeriji.

"Nevjerojatni prizor na ovom jezeru podsjetio me na filmove o Jamesu Bondu, a njegov nastanak i impozantna dubina i nisu daleko od idealne filmske lokacije. Naime, kako sam saznao od mještana, ovo jezero, ili bolje rečeno ogromni rezervoar vode, nastalo je početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Nakon što je površinski rudnik prestao sa radom, mali potok je tokom vremena napunio okno duboko stotinjak metara!

Jezero Nula - 5 Jezero Nula - 5 (Foto: Boris Trogrančić)

Jezero je dugo 500 a široko oko 300 metara. To ga čini najvećim rezervoarom pitke vode u Bosni i Hercegovini", ispričao nam je Boris Trogrančić koji nam je i objasnio kako fotografije neobičnog jezera često djeluju nestvarno.

Kameni most - 4 Putovanja Kameni most: Čudo prirode i san penjača koji možete pronaći u susjedstvu

"Boja jezera varira u odnosu na vremenske uvjete, pa fotografije napravljene na ovoj lokaciji često izgledaju kao da su "provučene" kroz neke foto-filtere. Međutim, tijekom sunčanog vremena jezero je smaragdno zelene boje, a na njegov izgled utječe i sastav okolnih stijena i kamenja rudnika, kao i specifična flora ispod površine vode. Kažu da zimi jezero zaledi do te mjere da debljina površinskog leda prelazi i 30 centimetara".

Kako nam priča Boris, u neposrednoj blizini ove lokacije aktivan drugi rudnik, ali okolicu jezera Nula mještani koriste za šetnju i odmor.

"Prilikom posjeta jezeru zatekao starije ljude u šetnji, koji su mi ispričali priču o ovoj lokaciji. Tokom ljetnih mjeseci, oni hrabriji se na ovom jezeru i kupaju, a u njemu ima i ribe pa ga često posjećuju i ribari", otkriva fotograf i zaljubljenik u prirodu kojeg možete pratiti na Facebooku, Instagramu - ili na njegovom YouTube kanalu.

Najbolje vrijeme za posjet Prokoškom jezeru: "Nema gužve, samo planina posuta prvim snježnim pokrivačem" Vranica - 12 Vranica - 11 Vranica - 10 +8 Vranica - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju