Prirodni fenomen zvan crno sunce možda nekima zvuči kao nešto što ipak ne žele vidjeti. No ono što zvuči sablasno i zagrobno zapravo je samo predivan trenutak u kojem ptice polete u jatu.

Određene vrste ptica u određenim predjelima tako su u stanju ispuniti cijelo nebo i pritom stvoriti dojam pošasti koja napada zemlju. Da, svjesni smo da sad sve skupa samo još više podsjeća na Hitchcockove ptice, no isto tako je prilično primamljivo, zar ne?

Možete ga vidjeti na raznim mjestima u Europi (naročito na području Skandinavije i Baltika), no najbolje ćete doživjeti na zapadnim obalama Danske, u Nacionalnom parku Wadden Sea. Upravo su ga Danci i prozvali crnim suncem („sort sol“).

Milijun plesača na nebu

Svake jeseni stotine tisuća ptica okupljaju se ovdje na svom putu na jug. Prilikom slijetanja izvode „zračni balet“ – impresivni performans u kojem njihovo crnilo zamrači nebo, a sve kako bi otjerale potencijalne ptice grabežljivice.

Ako bi predator uletio u jato, ono što bi mu se dogodilo nimalo ne priliči elegantnom fenomenu, ali što je, tu je: ptice u jatu će ga zasuti poklončićima koje inače ostavljaju na našim autima i klupama. Oni će oštetiti perje ptice i prisiliti ju da sleti, a u posljednja dva desetljeća zabilježena su čak dva utapanja jastreba koji su se utopili u jezeru jer se cijeli incident dogodio nad vodom.

Fotografije možda zabilježe jedan trenutak, no tek videi i gledanje uživo tek mogu dočarati koliko je to impresivan prizor. Osim što lete u tako velikom jatu, one sinkroniziranim spuštanjem i uzdizanjem tvore efekt valova i letećeg tijela koje se vijori na nebu.

Krajem rujna ili početkom listopada na ovom se području tijekom samo jednog noćenja može okupiti gotovo milijun ptica (i 100 000 posjetitelja koji dolaze ovdje samo kako bi to vidjeli). Nakon što prespavaju, ptice ujutro nastavljaju svoje putovanje ponovno tvoreći isti efekt pri grupnom uzlijetanju.

Koje to veličanstvene ptice izvode tu nebesku čaroliju? Možda bi netko očekivao da su u pitanju lastavice ili rode, no u pitanju je čvorak – sitna ptičica od dvadesetak centimetara i manje od jedne kile težine. Inače su društvene ptice koje se cijele godine kreću u grupama, a čak i spavaju zajedno kao da kampiraju u šumi ili usred grada.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju