Netaknutu prirodu i raznolikost biljnog i životinjskog svijeta u Lonjskom polju godišnje posjeti oko 15.000 gostiju. Najveće je to zaštićeno močvarno područje u Hrvatskoj, smješteno uz srednji tok rijeke Save. U njegovim ljepotama u posljednje vrijeme uživa sve više domaćih turista, a jedan je od njih i Dragomir iz Vrbovca.

"Za punjenje baterija za cijeli tjedan. Te ljepote koju ima Hrvatska nema nigdje u svijetu. To bi stvarno trebalo sačuvati za buduće generacije", rekao je.

U Parku prirode Lonjsko Polje mogu uživati i oni željni aktivnijeg sadržaja. Vožnja brodom ili najam kanua samo su neke od aktivnosti kojima se možete baviti tijekom odmora daleko od gradske vreve. Park se može razgledati i na biciklu.

"Imamo jako puno kilometara staza, cesta gdje se mogu voziti bicikli. Možete šetati po pješačkim stazama, a jedna je od njih u selu Krapje. Duga je 4,5 kilometara i vodi vas do prvog i najstarijeg rezervata za ptice u Hrvatskoj", rekla je Helena Radić Bosanac, voditeljica Odsjeka za promidžbu i sustav posjećivanja.

"S druge strane, svakako preporučujemo da se posjetitelji prošetaju selom Krapje. To je selo graditeljske baštine poznato po prekrasnim drvenim kućama građenima od hrasta lužnjaka, od kojih su neke stare i po 200 godina", dodala je.

S moslavačke strane parka, u Repušnici, naići ćete na pitoreskne prizore posavskih konja i krava na pašnjacima.

"Ovaj prostor poznat je kao prirodni sustav obrane od poplava. Znači, voda se slobodno izlijeva unutar granica nasipa", rekao je Renato Bukvić, stručni suradnik u Lonjskom polju.

"U tom periodu događa se mrijest riba, a nakon toga povlačenje vode. Obično je to u proljeće i onda nakon oporavka travnjaka dolaze posavski konji i krave na ispašu", dodao je.

Tako simbioza prirode i životinjskog svijeta u Lonjskom polju savršeno funkcionira. To je još jedan dokaz da hrvatski turizam i na ruralnom planu itekako ima štošta ponuditi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju