U knjigama se gubimo, u knjigama pronalazimo. Tako vole reći knjigoljupci, a za one koji još nisu posjetili naš današnji prijedlog ili nisu ni znali za njega, evo savršene prilike da se izgube i pronađu u tisućama knjiga - doslovno. Idemo do Praga!

U samom središtu Praga nalazi se gradska knjižnica u kojoj osim bogate ponude literature i atraktivnog interijera sadrži još nešto što mami posjetioce i knjigoljupce - toranj knjiga.

Toranj je umjetnička instalacija imena Idiom koju je 1998. godine osmislio umjetnik Matej Kren. Sastavljen je od čak 8000 knjiga, a naizgled se čini da tornju nema kraja. Za taj su efekt zaslužna i ogledala koja su postavljena na podu i sa strane. Uz to, toranj je cilindrična oblika i promatran iznutra kao da seže u beskraj.

Cilj je bio simbolički pokazati beskrajne mogućnosti i priče koje se nalaze između korica, kao i njihov utjecaj na čitatelje diljem svijeta. Mediji su ga opisali kao „noćnu moru prerušenu u lijep san“, jer je riječ o ogromnoj količini knjiga koju bismo rado posjedovali, no kad bismo izvukli jednu od njih, srušili bismo cijeli toranj.

Također, u tornju postoji rupa kroz koju možete provući glavi i napraviti selfie, tj. fotografiju na kojoj izgleda kao da ste potpuno izgubljeni u svijetu i labirintu knjiga.

Matej je inače umjetnik koji je rođen u Slovačkoj, ali se voli smatrati jednako Čehom kao i Slovakom, pa njegova djela možete pronaći na obje „strane“. Njegovi radovi osvojili su brojne nagrade u svijetu, od Španjolske do Japana.

Poigravši se ponovno s knjigama kao motivom, napravio je i sličnu instalaciju u galeriji u Bratislavi. Djelo je nazvao jednostavno – Prolaz. Kad biste prolazili njime, činilo bi vam se kao da hodate kroz redove knjiga koji nikad ne prestaju. Da bar...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju