U knjigama se gubimo, u knjigama pronalazimo. Tako vole reći knjigoljupci, a za one koji još nisu posjetili naš današnji prijedlog ili nisu ni znali za njega, evo savršene prilike da se izgube i pronađu u tisućama knjiga - doslovno. Idemo do Praga!

U samom središtu Praga nalazi se gradska knjižnica u kojoj osim bogate ponude literature i atraktivnog interijera sadrži još nešto što mami posjetioce i knjigoljupce - toranj knjiga.

Toranj je umjetnička instalacija imena Idiom koju je 1998. godine osmislio umjetnik Matej Kren. Sastavljen je od čak 8000 knjiga, a naizgled se čini da tornju nema kraja. Za taj su efekt zaslužna i ogledala koja su postavljena na podu i sa strane. Uz to, toranj je cilindrična oblika i promatran iznutra kao da seže u beskraj.

Cilj je bio simbolički pokazati beskrajne mogućnosti i priče koje se nalaze između korica, kao i njihov utjecaj na čitatelje diljem svijeta. Mediji su ga opisali kao „noćnu moru prerušenu u lijep san“, jer je riječ o ogromnoj količini knjiga koju bismo rado posjedovali, no kad bismo izvukli jednu od njih, srušili bismo cijeli toranj.

Također, u tornju postoji rupa kroz koju možete provući glavi i napraviti selfie, tj. fotografiju na kojoj izgleda kao da ste potpuno izgubljeni u svijetu i labirintu knjiga.

Matej je inače umjetnik koji je rođen u Slovačkoj, ali se voli smatrati jednako Čehom kao i Slovakom, pa njegova djela možete pronaći na obje „strane“. Njegovi radovi osvojili su brojne nagrade u svijetu, od Španjolske do Japana.

Poigravši se ponovno s knjigama kao motivom, napravio je i sličnu instalaciju u galeriji u Bratislavi. Djelo je nazvao jednostavno – Prolaz. Kad biste prolazili njime, činilo bi vam se kao da hodate kroz redove knjiga koji nikad ne prestaju. Da bar...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju