Gdje god da se zateknete u Moskvi, teško ćete ih promašiti. Dovoljan je samo pogled prema nebu da bi vam njihovi visoki tornjevi poslužili kao orijentir, a i danas ćete ih pronaći na listama najviših zgrada Europe. Sedam sestara još zovu Staljinovim neboderima, ponekad i Staljinovim sestrama.

Izgrađene su u stilu karakterističnom za Sovjetski Savez u doba Staljinove vladavine, pa ga zovu i staljinističkim klasicizmom. Oblik je to socrealizma u kojoj umjetnost prvenstveno odražava vrijednosti i ideje socijalizma, ovaj put u kombinaciji s elementima gotike.

Neboderi su građeni u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata i dovršeni 1950-ih godina (Staljin je umro 1953.), a u to doba bili su najviši u Europi. Iako su planovi za gradnju visokih zgrada postojali još od ranih dana Sovjetskog Saveza, u radnu akciju krenulo se nakon Drugog svjetskog rata – prethodne planove je pomrsila njemačka invazija.

Postratne anegdote odnose se na sovjetsko vodstvo i njihove brige o izgledu Moskve, koja ne parira raskošnim gradovima Zapada. Posjetioci koji bi došli, prvo bi primijetili da u gradu nema visokih zgrada. Valjalo je osmisliti način da Moskva ne samo zablista, već i pretekne Zapad, na svoj vlastiti način. Više od 400 arhitekata prionulo je na posao…

Što god mislili o povijesti i sovjetskim prioritetima, ne može se poreći da danas ove zgrade izgledaju impresivno, naročito kada iz moskovske magle izrone vrhovi tornjeva u nebu kao iz ničega, sa svojim ornamentima.

Sve ih danas možete obići, a u nekima od njih i odsjesti. To su:

1. Hotel Ukrajina

Luksuzni hotel u središtu Moskve tik do rijeke. S visinom od 206 metara, najviši je hotel u Rusiji, ali i cijeloj Europi. Ima oko 500 soba, 5 restorana, salu za konferencije, knjižnicu, spa i wellness centar, unutarnji bazen, ali i preko tisuću vrijednih slika poznatih ruskih slikara s početka 20. stoljeća. Popnete li se na 33. kat, u kafiću će vas dočekati lijepa platforma s koje se pruža još ljepši panoramski pogled.

2. Zgrada Kotelnicheskaya Embankment

Bila je namijenjena onima koje bismo danas nazvali „jednakijima od jednakih“. U njoj su odsjedali ugledni umjetnici poput baletnih plesača, pjesnika i književnika, znanstvenika i astronauta. No, nakon raspada SSSR-a u procesu privatizacije ova zgrada ostala je zanemarena zbog neriješenog imovinskog statusa. Danas je u mješovitom vlasništvu što je rezultiralo međusobno različitim renovacijama koje svjedoče i prošlosti i sadašnjosti.

3. Kudrinskaya Square zgrada

Dovršena je 1954. godine, a danas u njoj žive samo oni s pozamašnim novčanikom. Za nju se veže nadimak „kuća avijatičara“ jer je ovdje živio upadljiv broj pilota i astronauta – ljubav prema visinama odrazila se očito i na odabir zgrade. Danas su neki od stanova dostupni za najam na Airbnb-u. Bacili smo oko i uistinu, što je stan na višem katu, i cijena je vrtoglavija.

4. Hilton Moscow Leningradskaya

Nekad je nosio ime Leningradskaya Hotel, no nakon renovacija 2008. godine ponovno je otvoren pod imenom Hotel Moscow Leningradskaya. Možda je najmanja sestra, ali ima najviše petokraka: govorimo naravno o 5 zvjezdica hotela koje vas čak i neće ludo koštati jer je moguće pronaći sobe po razumnim cijenama. Ako ništa, možete barem glumiti zainteresiranost i baciti oko na lobi koji će vas preplaviti najboljim primjercima ruske umjetnosti – kipovima, lusterima, namještajem…

5. Glavna zgrada Ministarstva vanjskih poslova

Ova sestra visoka je 172 metra, a možete ju pronaći u centru Moskve na obalama rijeke u ulici Arbat. Obilazak je moguć samo izvana budući da je ipak riječ o Ministarstvu, no nećete ostati razočarani.

6. Glavna zgrada državnog sveučilišta u Moskvi

I danas je jedna od najviših zgrada posvećenih edukaciji u svijetu. Naročito je impresivna zimi, u izmaglici kada zbog sunca iza nje vidite samo njene obrise i šiljaste tornjeve (na vrhu glavnog je zvijezda petokraka), dok je veličanstven perivoj koji vodi do ulaza potpuno prekriven snijegom. Samo sveučilište uživa velik ugled u Rusiji i svijetu, a pohađa ga oko 50 000 studenata. Dalo je više od 10 dobitnika Nobelove nagrade.

7. Red Gate zgrada

Ime je dobila po istoimenom trgu, a danas dio njenih ureda i dalje služi javnim institucijama. Dio stanova može se iznajmiti ako želite nešto u normalnijem rangu. U prizemlju zgrade nalazi se ulaz u metro – zgodno, zar ne?

U planu su bila još dva nebodera koja nisu dovršena, ali su zato slične zgrade po uzoru na Sedam sestara niknule i u drugim državama. Tako primjerice, u Kijevu možete vidjeti Hotel Ukrajinu, u Varšavi Palaču kulture i znanosti, u Bukureštu „Kuću slobodnog novinarstva“, u Pragu Hotel International, u Rigi Akademiju znanosti…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju