Ako želite doći do Den Haaga na raspolaganju su vam brojne opcije. Često pronalazimo jeftine povratne avionske karte iz Budimpešte, no u posljednje vrijeme jeftino možete putovati i iz Splita, Dubrovnika, Pule ali i direktnom linijom iz Zagreba.

Tražite letove prema Amsterdamu, Eindhovenu ili Rotterdamu, a kad stignete na neki od navedenih aerodroma, do Den Haaga ćete najjednostavnije i najbrže vlakom. Najbrže ćete stići ako sletite na aerodrom u Rotterdamu, a slijećete li u Amsterdam, vožnja vlakom će trajati 50 minuta, a iz Eindhovena 2 sata.

Kako se kretati po gradu?

Snalaženje po Den Haagu je jako jednostavno jer vam je na raspolaganju dobro osmišljena mreža javnog prijevoza. Koristiti možete tramvajske i autobusne linije, a do samog grada iz Rotterdama prometuje podzemna željeznica na liniji E.

Ne brinite, nećete potrošiti puno novaca na prijevoz jer kartu za putovanje u trajanju od 2 sata platit ćete svega 4 eura, a voziti se možete tramvajima i autobusima. No, još je bolja opcija ako kupite prijevoznu kartu koju ćete platiti 7,10 eura, a njome se autobusima i tramvajima možete voziti 24 sata.

Zanimljive činjenice o Den Haagu

Priču o Den Haagu započet ćemo sa zanimljivom činjenicom vezanom uz grb grada. Naime, ako pogledate grb, uočit ćete štit, rodu, dva lava i krunu. Roda nije ovdje slučajno, već se uz ovu životinju veže zanimljiva priča iz dalekog 14. stoljeća.

Ljudi su tada mislili da roda donosi sreću, a samo područje Binnenhof koje je danas kompleks zgrada u samom centru Den Haaga nekad je bio kompleks farmi na kojima su rode imale svoja gnijezda.

Osim što su donosile sreću, bile su za narod korisne jer su čistile nerede na trgu gdje je bila i ribarnica i od 1541. godine dio su grba grada. Zanimljivo je i da je 2006. godine postojala inicijativa da se roda makne iz grba, no zbog prosvjeda ona je i danas ostala njegov dio.

Den Haag je poznat i što gradom prolazi najduža avenija u Nizozemskoj. Duga je 5,8 kilometara, zove se Laan van Meerdervoort. No, ukupno gledano, postoji duža ulica u Zemlji Tulipana koja je dužine 12,1 kilometar i nalazi se u provinciji Friesland.

Zanimljivo je i da u Den Haagu možete naići na vječni plamen. Radi se o plamenu koji se nalazi na ulazu u Palaču mira. Postavljen je 2002. godine i kraj njega stoji natpis „Neka sva bića pronađu mir“.

Poruka iza ovoga je izrazito jaka, a spomenik je poseban i po tome što se oko njega kamenje koje čini Svjetski put mira. Radi se o 196 komada kamenja različitih veličina koji su dopremljeni iz 196 zemalja, a među njima se nalazi i ostatak Berlinskog zida kao i kamen s otoka na kojem je pritvoren bio Nelson Mendela.

I zadnja koju ćemo spomenuti, ali zaista zanimljiva činjenica o Den Haagu je da upravo ovaj grad međunarodni centar mira i pravde pa većinu ročišta na Međunarodnom sudu pravde i Međunarodnom kaznenom sudu možete slušati i vi. Ne trebate se prijavljivati, već se tamo možete samo pojaviti.

Što vidjeti i doživjeti u Den Haagu u 24 sata?

Grad mira krenite istraživati kod gradske vijećnice koja još nosi naziv ledena palača zbog bijele boje na fasadi, a na karti ćete je pronaći ako tražite Stadthuis. Ako ste tamo od ponedjeljka do subote, obavezno uđite i istražite atrij koji će vas podsjetiti na nekakav futuristički film.

Posjetite i Passage, zgradu za koju se vjeruje da je izgrađena kako bi nekadašnjoj kraljevskoj obitelji poslužila kao mjesto za šopingiranje za kišovitog vremena. Prošećite i prema Spuistraatu i šetnjom se upoznajte sa zgradama koje datiraju u povijest. Tu ćete pronaći i mnoštvo restorana, pa ako ste gladni, slobodno zastanite.

Dio vremena ostavite i za glavni gradski trg koji se zove Grote Markt, a koji je idealno mjesto za zastati i uživati u omiljenom vam piću. Zastanite i kraj Grote Kerk, jedne od najstarijih sakralnih građevina koje ćete u Den Haagu pronaći. Poznatija je i kao crkva sv. Jakova, a diči se zvonikom visokim 93 metara do kojeg možete putem 288 stepenica. Za posjetitelje je otvorena vikendom od 13 do 15 sati, a ulaznicu ćete platiti 6 eura.

Ako pak volite hipstersku kulturu, i ovdje ćete pronaći dio za sebe. Zaputite se tako prema Prinsestraat, a volite li prirodu, vaše idealno mjesto za posjetu bit će Paleistuin, romantični vrt izgrađen na početku 17. stoljeća prema naredbi tadašnjeg vladara Frederika Hendrika.

Posjetite i kraljevsku palaču Noordeinde Palace ali i jedno od, za mnoge, najromantičnijih mjesta u gradu, trg De Plaats. Naravno, neizostavna će biti i najpoznatija zgrada parlamenta stoga većina onih koji Den Haag posjete, vole se zadržati u području grada koje se naziva Binnenhof.

Parlament zasjeda u staroj zgradi koja se koristi od davnih vremena te je kao takva najstarija građevina na svijetu koja se za ove potrebe još uvijek koristi. Volite li muzeje, vaše omiljeno mjesto bit će Mauritshuis gdje ćete istražiti slike iz nizozemskog zlatnog doba.

Poželite li se fotkati kraj nekog od kanala, zaputit ćete se prema djelu grada koji se zove Houtweg, a volite li starine i antikvarijate, boravit ćete u Dennenwegu. Nikako, ali nikako iz Haguea nemojte otići bez da posjetite Palaču mira, a istražiti je možete i iznutra po cijeni od 11 eura po osobi. Uživajte u Den Haagu!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju