Odvede li vas put iz Buja u Istri prema Oprtlju, nakon sela Marušići dočekat će vas putokaz koji pokazuje prema predivnom slapu i ponoru Butori. Taj krški fenomen u sjeverozapadnoj Istri pomalo je skriven pa ondje nema gužve pa niti straha da nećete moći nesmetano uživati u ljepotama prirode.Taj predivni slap teče i kad ostali krenu na ljetni odmor, a presuši tek u slučaju upornih vrućina. No do tada mu se možete diviti do mile volje i (na vlastitu odgovornost) spustiti se u vrtaču.

Iz Jugovog potoka slap Butori pada dužinom od deset metara u jezerce i nestaje u ponoru stvarajući ugođaj koji se ne može opisati riječima. To morate doživjeti.

Upravo taj idilični kutak Istre svake godine u kolovozu privlači umjetnike iz cijele Europe koji uz krijes i baklje održavaju Susret šumskih pjesnika. Ove godine se održao 13. put, a kao i obično tih se dana čitala poezija domaćih i stranih pjesnika, a posjetitelje je zabavljao i popratni glazbeni program. Stablo duda posađeno na prvom susretu postalo je simbol mjesta okupljanja ljubitelja poezije koji inspiraciju traže u zvuku vode, hladu šume i starom mlinu

A krenete li malo dalje, kod slikovitog Čepića, doći ćete do mjesta koje je omiljeno među ljubiteljima hodanja i planinarenja – staze koje lako mogu savladati i početnici. Na putu ćete vidjeti slikoviti klanac, a dočekat će vas i klupe te mjesta koja možete iskoristiti za piknik. Početak staze je u mjestu Sveta Lucija kraj Oprtlja, a potom prolazi kroz šumu, polja, livade i makadam.

Siva Šterna 

U blizini ćete pronaći i Šternu, mjesto koje izgleda kao da nije s ovog planeta, pustinju bez pijeska nazvanu prema istoimenom mjestu. Do istarske pustinje možete doći pješice iz sela Šterna puteljkom koji vodi od crkve sv. Mihovila pa prošetati po valovitim dinama lapora, bez straha da ćete u njih propasti.

U Istri ovakvi fenomeni nisu rijetkost, ali dine kod Šterne posebne su zbog svoje veličine. Upravo je Šterna sjajan primjer zašto se ovaj dio poluotoka naziva „siva Istra“. Samo ime mjesta i pustinje potječe od šterne, cisterne ili nepresušnog izvora koji napaja šest jaraka u obližnjoj dolini. Kada ste već tamo, krenuti možete dalje prema Grožnjanu koji je mnogima jedan od najslikovitijih istarskih gradića.

Bajka na sjeveru Njemačke: Dvorac s vlastitim otokom koji ima "nevidljivu stražu" Dvorac Schwerin - 4 Dvorac Schwerin - 3 Dvorac Schwerin - 2 +0 Dvorac Schwerin - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju