Zateknete li se u Gruziji, vjerojatno će vam kad-tad netko preporučiti da posjetite regiju Tusheti. Smještena na istoku zemlje, na sjevernim obroncima gorja Kavkaz, ova regija poznata je po predivnim povijesnim selima kao što je Dartlo. Izgrađen od tamnog kamena i drveta, savršen je kontrast okolnim zelenim gorjima.

Stanovnici su simpatični i gostoljubivi stočari koji će vas rado ponuditi domaćim sirom, a poznati su i njihovi kvalitetni proizvodi od vune koji su svojedobno putovali sve do dućana diljem Europe i Rusije. Cijelo područje je zaštićeno kao nacionalni park u kojem vladaju priroda i običaji predaka iz doba kada nije bilo tehnologije.

E, sad. Kad su nas namamili ovim slikama, valja stići do tamo i tu počinju nevolje.

Tusheti se ionako smatra zabitom regijom, a Gruzijci su na glasu kao laki za volanom. No cesta koja vodi do Tushetija ima najgoru reputaciju, smatra se jednom od najopasnijih cesta na svijetu! Nimalo ne pomaže ni prizor nadgrobnih spomenika postavljenih na pojedina mjesta uz cestu.

Tushetij Tushetij (Foto: Shutterstock)

Makadamska cesta nalazi se na nadmorskoj visini od oko 3000 metara, a dugačka je oko 84 kilometra. Zahtijeva terensko vozilo i vozača otpornog na oštre zavoje i prizore od kojih se vrti u glavi. Bilo bi poželjno da ima čvrste živce i dobru koncentraciju na cestu barem četiri sata, a putovanje može potrajati i 12 sati.

Naravno, mnogi radije prepuste taj posao lokalnom vozaču. Jedan od njih upozorava: „Ovdje morate biti jako pažljivi i koncentrirani. Planine ne vole glupost!“

Sada, kad su neki možda odustali od te ideje, podsjetimo da oni koji su se odvažili na ovu avanturu poručuju: isplatila se svaka sekunda putovanja koje može potrajati i cijeli dan! Na najvišoj točki ceste, nalazi se i besplatan Wi-Fi za putnike. Tako se možete povezati s „onima dolje“, ali i pohvaliti podvigom.

Zbog svega navedenog, ali i nemilosrdne planinske klime cijelo područje dostupno je javnosti uglavnom samo pet mjeseci kroz godinu. Barem ćete znati da nema turističke gužve, iako broj turista iz godine u godinu raste. Tko doživi, imat će što pričati.

Točka užasa: Mjesto na kojem se dogodio najsmrtonosniji događaj u povijesti Yucatan Dio asteroida Asteroid +0 Asteroid

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju