Prizor bijelih kamenih kućica s plavim prozorima i pogledom na more prizor je koji svi pamtimo i o kojem maštamo. No otkrili smo i prilično dobru zamjenu za slavni Santorini, naročito za one koji žele malo više mira.

Nisiros je mali grčki vulkanski otok, površine od svega 42 kvadratna kilometra. Pripada otočju Dodekanez i nalazi se kraj poznatijeg otoka Kos, s kojeg možete doći brodom.

Krajolikom dominiraju grčke bijele zgrade s plavim prozorima, ali i mirnija i autentičnija atmosfera nego na ostalim grčkim otocima. Razlog tome je što je otok malen i nije gusto naseljen – a osim toga nije turistički razvikan.

Na njemu živi svega 950 stanovnika, i to uključujući desetak stanovnika susjednog otočića. Ima nekoliko pješčanih i šljunčanih plaža, od kojih su najljepše one na sjevernoj strani.

Spomenut je nekakav vulkan na otoku?

Iako je vulkan i dalje aktivan (štoviše, među najaktivnijima u tom području), nema erupcija. Posljednja veća erupcija dogodila se davne 1888. godine, a danas na otok često dolaze geolozi kako bi proučavali i kontrolirali vulkansku aktivnost.

Većina stranaca koji se zateknu na otoku ovdje su na jednodnevnom izletu u posjetu vulkana i kratera Stefanos. Iza malog dvorca Spiliani nalazi se i plaža crnog kamenja, nastalog djelovanjem vulkanske lave.

Nerazvikan, ali gostoljubiv

Glavna točka otoka jest naselje Mandraki, u kojem se nalazi većina smještaja i restorana, a gledate li ga iz zraka, lako biste ga mogli zamijeniti za Santorini. U blizini je stara utvrda Paleokastro koja svjedoči antičkom gradu iz 4. stoljeća prije Krista, ali i antičko groblje s nekoliko grobnica iz 7. i 6. stoljeća prije Krista.

Ovdje nema razvikanog turizma i domaće stanovništvo živi pitomim poljoprivrednim životom – tlo im daje više-manje sve što trebaju, tako da i ne uvoze mnogo hrane s kopna.

Tijekom ljeta ovdje se odvijaju lokalne fešte, a domaće običaje i kulturu možete bolje upoznati i u Muzeju folklora, koji čuva manuskripte, knjige, ikone i druge svjedoke vremena.

Ova destinacija često je izbor grčkih tvrtki kada organiziraju konferencije i team building. Za to su predviđene posebne zgrade koje mogu primiti do 200 ljudi.

Što bi Grčka bila bez malo mitologije?

Priča se kako je otok nastao kad je Posejdon (bog mora) otrgnuo dio otoka Kos i bacio ga na giganta Polibota dok je on bježao. No dio otoka pao je u more i rođen je Nisiros. Otok spominje i Homer u svojoj Ilijadi, a ovdje možete pronaći i opipljive tragove antike – točnije tragove starih zidina iz 5. stoljeća prije Krista.

Ne možemo obećati da turista uopće nema jer posjetitelji ovamo rado dolaze na jednodnevne izlete i razgled vulkana i kratera. Međutim, Nisiros nema tako razvijen turizam i ponudu poput ostalih grčkih otoka. Savršen je za one koji žele potpuni odmor i uživanje u suncu i moru (i finom domaćem piću od badema).

Stoga, ako se zaželite bijelih zgrada, plavih prozorčića i kristalnog tirkiznog mora pod posljednjim zrakama ljetnog sunca – Nisiros je mjesto za vas.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju