Gotička četvrt ili Barri Gotic jedan je od najljepših dijelova Barcelone. Povijesni dio grada sadrži neke od najznačajnijih spomenika i čuda arhitekture, kao što su primjerice rimske zidine ili srednjovjekovno židovsko naselje.

Ono što bi moglo iznenaditi posjetioce jest to da je, iako je sama četvrt stara gotovo 2000 godina, zapravo velik dio nje izgrađen u neo-gotičkom stilu tek prošlog stoljeća kada je zasjala u ruhu koji i dan danas mami sve turiste. A evo što svakako trebate pogledati tijekom razgleda grada.

Gotička katedrala

Odmah u glavu: posjet staroj gotičkoj katedrali (Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia) koja potječe iz perioda između 13. i 15. stoljeća. Mislili ste da samo kod nas radovi traju dugo? Uz sunce i obaveznu siestu, gradnja ovog remek djela oduljila se čak 200 godina, a renovirana je (naravno, u neo-gotičkom stilu) krajem 19. stoljeća.

Zateknete li se ovdje na blagdan Tijelova doživjet ćete simpatičnu tradiciju „plešućeg jajeta“. Na mlaz vode koji vertikalno pršti u zrak polegne se jaje koje se na tom mlazu prevrće i „pleše“.

Židovska četvrt

Staro naselje u kojem su tijekom srednjeg vijeka živjeli Židovi zove se El Call. Mnogi smatraju kako je to bilo zlatno doba za židovsku manjinu u Andaluziji, dok u 15. stoljeću vlast nisu preuzeli kršćani i započeli inkviziciju koja ih je potjerala iz Španjolske i rasula diljem Europe.

Danas ćete ovdje zateći staru sinagogu i mnoštvo zgodnih restorana i kafića, te mjesta za odmor i divljenje arhitekturi.

Najstariji restoran u Barceloni

Can Culleretes najstariji je restoran u Barceloni i vjeruje se - drugi najstariji restoran u cijeloj Španjolskoj. Otvoren je 1786. godine, a sve do danas ponosno poslužuje domaća jela po relativno prihvatljivim cijenama s obzirom da je riječ o značajnom i elegantnom mjestu.

Možda ga očekujete nasred trga ili uz more, no on nije mrdnuo sa skrovite pozicije u uskoj Carrer d'en Quintana u unutrašnjosti.

Rimski hram

Evo jedne stvari koja mnogima promakne, jer nije lako vidljiva s ulice. Kraj katedrale možete uočiti ostatke rimskog akvadukta a tragovi će vas dalje odvesti do starih stupova koji su nosili hram posvećen caru Augustu. Za razliku od, primjerice, našeg lijepog u Puli, ovaj je bio uništen i ponovno otkriven tek u 19. stoljeću u raspadnutom stanju. Pa ipak, ljubitelji povijesti uživat će u ostacima moćnog carstva.

Placa Reial – prvi koraci slavnog katalonskog arhitekta

Već smo spominjali slavnog Gaudija i njegovu nesretnu sudbinu kada smo šetali krajKuće Mila,Parkom Guell i crkvomSagrada Familia, no nikad dosta.

Na jednom od najljepših trgova Gotičke četvrti (a možda i cijele Barcelone) imat ćete ponovno priliku družiti se s njim. Ovdje je započeo svoj rad malim koracima: osvijetlio je trg romantičnim uličnim lampama koje decentnom rasvjetom pod okriljem ogromnih palmi noću stvaraju romantičnu i intimnu atmosferu.

Muzej erotike

Muzej koji ima svašta za pokazati – punoljetnima. Povijest Barcelone i Španjolske ovdje je ispričana kroz povijest naših južnih dijelova i njihovih susreta. Odnosi nekada i sada, razni vodiči i pomagala, umjetnički prikazi i pornografija, te veza erotike i grada oduševit će posjetioce željne malo drugačijeg sadržaja.

Picassovim stopama: Carrer d'Avinyó

Uska i duga ulica probija se između visokih zgrada i balkona punih zelenila, a sigurno ćete tijekom šetnje kročiti na barem jedan njen dio. Pa stoga znajte da hodate stopama mladog Picassa koji je u Barcelonu došao kao tinejdžer kada je primljen u umjetničku školu. Tada je ova ulica bila na glasu kao ulica upitnog morala, pa je vjerojatno ovdje našao izvor inspiracije za svoje stvaralaštvo.

Nakon toga svakako bacite oko i na Picassov muzej koji se proteže kroz čak nekoliko srednjovjekovnih palača, a uključuje njegove slike i skice iz raznih stvaralačkih perioda.

La Boqueria: Jedna od najstarijih tržnica Europe

Pripremite se za eksploziju boja, okusa, mirisa i zvukova. Službeno se zove San Jose Market ali čini se da nikoga nije briga jer ju svi znaju kao La Boqueria – vjeruje se kako ovo ime dolazi od naziva za kozu koja je bila tražena roba u svoje doba.

Tržnica postoji još od početka 13. stoljeća kada se ovdje okupila skupina trgovaca van grada kako bi izbjegli poreze i namete. Danas je izrasla u trgovačko čudo od čak 300 dućana s robom, slatkišima, mesom, ribom, povrćem i voćem koje naprosto morate posjetiti želite li okusiti što znači biti lokalac u Barceloni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju