Kao što i vrapci na grani znaju, zagrebački Advent je vjerojatno najbolji i najraskošniji u Europi, no kako je već triput slavio u konkurenciji najboljeg Adventa Europe, ove godine nije bio u konkurenciji. Glasači diljem svijeta morali su se zadovoljiti stoga s drugim ponuđenim gradovima, a najviše glasova odnio je glavni grad nama susjedne zemlje – Mađarske.

Da, najbolji Advent prema stranici Best European Destinations ima Budimpešta, barem ako je vjerovati glasovima 289,700 ljudi iz cijelog svijeta. Na drugom mjestu završio je Beč, treći je poljski Gdanjsk, četvrti Bruxelles, a TOP 5 zatvara francuski Montbeliard.

Zašto su ova tri baš na vrhu saznajte u našem tekstu, a poredak svih ostalih i objašnjenja što vas u njima čeka, pronađite na sljedećem linku

Budimpešta

Za mnoge turiste Advent u Budimpešti godinama je već pri vrhu, a sad je konačno i službeno – na vrhu. Priuštite si zabavno popodne na klizalištu i uživajte uz kuhano vino i tradicionalne specijalitete mađarske kuhinje. Kad padne mrak popnite se negdje visoko i uživajte u pogledu na milijun svjetala. Osim što je ovdje, prema izboru čitatelja, Advent najbolji, Budimpešta bi trebala dobiti nagradu i za čuvanje ekologije za vrijeme Adventa. Ovdje se koriste isključivo ekološki prihvatljive šalice i pribor za jelo, te je sve moguće reciklirati. Zato, sjedite u auto i provjerite je li zbilja toliko dobra zabava preko granice...

Beč

Advent u glavnom gradu Austrije, područje oko gradske vijećnice pretvara u fantaziju, a ne zaboravimo kako je i dalje, ovo vjerojatno najpoznatiji Advent na planeti. Beč i predbožićno vrijeme idu ruku pod ruku, a ovdje vas čeka mnoštvo ukrasa, prekrasnih (ali i prilično skupih) kuglica i rukotvorina. Naravno, kakva bi to priča bila bez kuhanog vina? Njega također ima u izobilju, kao i fine hrane, a cijeli grad je nalik na jednu pravu božićnu bajku.

Gdanjsk

Ovdje se Božićni sajam smjestio u povijesnom dijelu gradu, točnije u samom centru koji zbilja, ovako ukrašen, djeluje posve nestvarno. Moguće da se radi i o najromantičnijem božićnom tržištu na starom kontinentu, a tome doprinosi i posebno mjesto ispod imela, u kojem se isplati poljubiti s voljenom osobom. Sve u svemu, odlučite li se na odlazak u ovaj grad na sjeveru Poljske, čini nam se kako možete samo profitirati.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju