Rijetko koja zemlja se može pohvaliti s toliko drevnih i povijesnih lokaliteta kao Grčka. Umjesto da redom nabrajamo sve atrakcije, fokusirat ćemo se ipak na grad u kojem živi 40% ukupne populacije stanovništva - Atenu. Nju se najbolje isplati posjetiti za vrijeme zimskih mjeseci, jer kroz ljeto je grad prepun turista i ulice su jedva prohodne, a i tridesetak stupnjeva Celzijusovih baš i nisu nešto od pomoći...

Na skoro svakom koraku naići ćete na jedan dio povijesti, a bilo kakvo građenje ili kopanje nije moguće bez prethodnih konzultacija s ministarstvom kulture. Povijest Atene seže daleko prije Krista. Sve je počelo 4000. – 3000. godine prije Krista kada se u okolici rijeke Ilis počelo razvijati organizirano naselje. Kasnije su ovo područje zauzela Helenska plemena koja su donijela naprednu poljoprivredu. Najvažniji trenutak u povijesti Atene, pa i ostatka svijeta, je kad je Solon sastavio zakonik kojim je postavio temelje demokraciji kakvu poznajemo i danas. Stoga se i dan danas kaže da je Grčka kolijevka moderne demokracije i civilizacije.

Akropola
Najpoznatija atrakcija Atene svakako je Akropola, tvrđava koja je smještena na najvišem dijelu grada i s koje se pruža jedinstveni pogled na metropolu. U početku su u njoj stanovali drevni vladari, ali je kasnije mijenjala svoju namjenu i postala hram božanstvima. Danas je pod UNESCO-vom zaštitom i uvrštena je na popis svjetske kulturne baštine. Ali to nije sve!

Agora
Agora je u vrijeme Platona i Sokrata bila žila kucavica Atene, te su se ovdje nalazile tržnica, palače, hramovi, spomenici i mnogi oltari posvećeni grčkim bogovima. Zanimljivost Agore je što se svojevremeno na njoj nalazila preteča današnjih trgovačkih centara. Zgrada naziva Stoa Attalou je bila građevina od dva kata u kojoj su bile smještene 42 zasebne trgovine.

Kerameikos
Ovaj dio grada je zapravo groblje koje se održalo još iz antičkih vremena. Svoj naziv je dobio jer su ga svojevremeno  nastanili obrtnici koji su se bavili proizvodnjom keramike. U petom stoljeću prije Krista preko ovog područja izgrađen je obrambeni zid koji ga je podijelio na dva dijela, a ruševine tadašnjiih ulaza - Dipylon i Sveta vrata, mogu se vidjeti još i danas.

Areopag
Areopag ili Aresovo brdo nalazi se sjeverozapadno od Akropole. Tijekom vremena je služilo kao sudište za vjerske delikte ili mjesto za istraživanje korupcije. Najpoznatije suđenje koje se dogodilo na ovom brdu je ono kada su Aresu drugi bogovi sudili za ubojstvo Posejdovog sina Alirotija.

Uza sve povijesne lokalitete i građevine Atena ima puno toga za pokazati i iz novije povijesti. Tako se posebno isplati posjetiti Muzej suvremene umjetnosti čiji je pod kompletno napravljen od stakla kako bi se mogle vidjeti iskopine ispod njega. U Muzeju automobilske industrije je prikazana kompletna povijest automobila do današnjih dana, a mogu se vidjeti neki od najrjeđih primjeraka automobila...

A noćni život Atene? Iskreno, nemamo toliko mjesta - bolje da se uvjerite sami, ali se prije toga dobro naspavajte!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju