Kada ljudi razmišljaju o vikend odmoru u jednoj od metropola, mjesta poput Pariza, Rima ili Londona obično su na vrhu popisa. I dok su ovo sve lijepi gradovi, možda bi na listu trebalo pridodati i Erevan, glavni grad Armenije.

Većina putovanja u brojne metropole možda nisu u svakom trenutku baš za svačiji džep. U početku vas mame jeftini letovi low budget aviokompanija, ali kada stignete tamo, sve košta kao suho zlato. Često i autobusna karta od zračne luke do centra grada bude skuplja od same avionske karte. To nije slučaj u Erevanu. Iako ćete za avionsku kartu potrošiti malo više nego na brojne druge destinacije u Europi, isplati se svake lipe.

Naravno, možete se financijski olakšati u luksuzu s 5 zvjezdica, ali jednako tako lako možete preživjeti i istražiti grad s veoma malo novaca. Ovdje tako možete pivo od pola litre (u baru) dobiti za tek 5-6 kuna (oko 0.8 euro centi), a odsjesti u jednom od opuštenih hostela kao što je Glide Hostelu za samo 16 eura/noć za dvokrevetnu sobu! Zamislite samo - 16 eura je cijena piva u određenim mjestima u Parizu.

Dobar javni prijevoz neophodan je u svakom većem gradu. Erevan je dobro povezan autobusima i marshrutky busevima (minibusevima), ali najprikladniji način kretanja je podzemnom željeznicom. Uz cijenu od samo 100 AMD (armenski dram) što je otprilike 20 centi po vožnji, bez obzira na udaljenost, to je jednostavno najjeftiniji način prijevoza u gradu.

Za razliku od onoga što možete zamisliti kada razmišljate o gradu u bivšoj sovjetskoj zemlji, Erevan je izrazito ”velegradski”. Vrvi modernim barovima i kafićima, koje posjećuju imućni mještani. Ima odličnu ponudu za šoping, od vrhunskih trgovina do štandova na tržnici, među širokim nizom drugih aktivnosti. No, nije samo šoping razlog zbog kojeg bi zapravo trebali posjetiti Erevan i Armeniju. Najveći magnet je spektakularna prošlost koja se veže za Erevan. 

Armenija i njezina povijest mogu se pratiti svebiblijskih priča. Zemlja je preplavljena poviješću i kulturom, većina toga nepoznata Zapadnom svijetu. Sam Erevan je prepun muzeja, umjetničkih galerija i vrlo veličanstvenih zgrada iz sovjetske ere, a tu su i neka velika povijesna blaga udaljena samo nekoliko sati vožnje od grada. Možete posjetiti Etchmiadzin katedralu, najvažniju građevinu Armenske apostolske crkve, i diviti se onome što se smatra najstarijom katedralom na svijetu.

Daleko najposjećenije mjesto u Erevanu, su Erevanske kaskade - ogromno stubište napravljeno od vapnenca. To je središte umjetnosti gdje možete vidjet suvremene skulpture, vrtove, fontane, a kada stignete do vrha imat ćete širok pogled na grad s planinom Ararat u pozadini.

Najpoznatiji muzej kojeg morate posjetiti kad ste u Erevanu je Muzej armenskog genocida. Na brdu izvan grada nalazi se ovaj spomenik posvećen ljudima koji su ubijeni u armenskom genocidu koji je započeo 1915. Vidjet ćete vanjske strukture: 12 divovskih ploča koje predstavljaju 12 armenskih pokrajina koje su izgubljene tijekom rata, vječni plamen posvećen 1,5 milijuna ubijenih Armenaca, veliki zid s imenima gradova u kojima su se dogodili masakri i oštra stela od 44 metra (poput šiljka) koja se uzdiže u nebo.

Predstavlja ponovno rođenje Armenije. Pod zemljom ćete pronaći muzej koji pripovijeda, prilično hrabrim jezikom, o zločinima koje su Turci počinili nad Armencima u stoljećima koja su prethodila (i tijekom) genocida.

Svakako se prošećite do spomenika Majci Armenija koja predstavlja pobjedu Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu, istovremeno slaveći Armence koji su izgubili živote u ratu. Zamijenio je (1967.) golemi kip Josipa Staljina koji se nalazio na ovom mjestu. U njemu se nalazi i vojni muzej koji vrijedi posjetiti (zatvoren ponedjeljkom).

Još jedno vrhunsko odredište je samostan Geghard koji se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a, ili se uputite dalje u Khor Virap, samostan s pogledom na mističnu planinu Ararat, gdje se navodno nasukala Noina arka. Iako se planina Ararat nalazi unutar turskih granica, Armenci vole reći da je njihova i da je za sada samo "posuđena" turskom narodu.

Nemoguće je uroniti u armensku kulturu, a ne probati armenska nacionalna jela. Kuhinja je ovdje toliko bogata i raznolika da će zadovoljiti ukuse i sklonosti svakog turista. Ni najstroži gurmani neće ostati ravnodušni. Armenska kuhinja najstarija je na području Kavkaza, a nastala je prije otprilike dvije tisuće godina. Dobro razvijeno stočarstvo u armenskom gorju dovelo je do raznih mesnih i mliječnih proizvoda, a rana pojava poljoprivrede objašnjava široku upotrebu žitarica, povrća i ljekovitog bilja. Teško je zamisliti armenska jela bez ovih proizvoda.

Izvorno su Armenci pripremali hranu u lončarskom posuđu i pekli u posebnoj pećnici - zvanoj tonir. Još jedna karakteristika nacionalne kuhinje je široka upotreba začinskog bilja i začina. Armenski kuhari koriste tristo vrsta divljeg cvijeća i biljaka kao začin ili čak kao glavno jelo. Isprobajte mesna jela kao što su khorovats, tjvjik ili riblja jela poput ishxana („kraljevska riba“). Od kruha, okusite domaći lavaš koji odlično sjeda uz svježe pripremljeni tan, veoma slično piće turskom ayranu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju