Ovo je jedina biciklistička podzemna staza koja ide nizbrdo, u svijetu – rečenica je koja stoji kao opis ili upozorenje kraj tzv. Black hole trail u Sloveniji.

I doista, ova staza nije za svakoga. Mračna, uska, niskog stropa, zahtjeva od svog posjetioca na biciklu spretnost i oprez.

Gdje se uopće nalazi takva luda staza? U napuštenim tunelima rudnika Podzemlje Pece na području istoimene planine. Nalaze se u gradu Mežica, u slovenskoj regiji Koroška. Inače je planina Pece, ili kako ju Austrijanci zovu Petzen, poznata biciklistička destinacija.

No, vratimo se mi u našu rupu. Prije nego je staza izgrađena, tunel je dugo zjapio prazan i zatvoren. Prošla su desetljeća od njegova zatvaranja, no na kraju se ipak netko sjetio da bi mogao koristiti kao odlična turistička atrakcija.

Staza tako prolazi kroz pet razina rudnika i 150 metara visinske razlike, a duga je oko 10 kilometara. Vožnja od početka do kraja staze traje čak tri sata.

Vožnja njime nalikuje na planinski biciklizam, pa najviše vozača i dolazi s takvim prethodnim iskustvom. Uostalom, vožnja ni nije dozvoljena onima koji nemaju iskustva ili su tek početnici.

Ako želite rezervirati vožnju biciklom, znajte da ne postoji opcija solo bicikliranja već samo u malim grupama, uz profesionalnog vodiča koji će se pobrinuti za opremu i sigurnost. A evo kako to izgleda u praksi...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju