Jedna od atraktivnih turističkih lokacija u Dugom Selu je crkva sv. Martina na Martin Bregu u Dugom Selu. Posebna je kao najstariji kulturno-povijesni spomenik grada, obilježen stopom sv. Martina, obilježjem europskih martinskih gradova. Područje uz crkvu je arheološki lokalitet sa važnim iskopinama iz prošlosti, koje povezuju Grad Dugo selo sa vitezovima Templarima i pretpostavkom da je na mjestu današnje crkve u prošlosti postojala na tom mjestu starija templarska crkva.

Dugo Selo je martinski grad, svetac Martin zaštitnik je grada i župe. Njega se tradicionalno povezuje sa krštenjem mošta u puku. Stoga je dugoselski Martin Breg pun vinograda i kleti, a sam Grad Dugo Selo vlasnik je kleti i vinograda na vrhu Martin Brega nasuprot crkve. Sv. Martina. Dugoselska udruga vinara brine o vinogradu i proizvodi gradsko vino koje se posjetiteljima dijeli na gradskim turističkim manifestacijama. Između crkve i kleti nalazi se velika skulptura sv. Martina zaštitnika grada, u podnožju koje su izrezbareni motivi radova u vinogradu i povijesni naziv grada „Terra Sancti Martini“ (zemlja sv. Martina).

PR PR (Foto: PR)

Martin breg je omiljen za šetnje građana i posjetitelja, a na njemu se nalazi i velika Klet obitelji Bunčić koja nudi sve blagodati našeg kraja (mogućnost roštiljanja, dječja igrališta, konji, kletice za iznamljivanje, sobe, restoran, konji, mini zološki vrt domaćih životinja, svadbene svečanosti i sl.). Na Martin Bregu uz gradsku klet odvijaju se i tradicionalne vinske manifestacije poput Izložbe vina, Martinja, Vincekovog, Berbe grožđa, Rezidbe vinograda i dr.

PR PR (Foto: PR)

Stopa sv. Martina povezuje grad Dugo Selo sa 20 martinskih gradova u Hrvatskoj i oko 200 gradova u Europi čija je kulturna i povijesna baština vezana uz sv. Martina, a slavljenje Martinja dobilo je status nematerijalnog kulturnog dobra RH.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju