Postoje gradovi koji imaju svoje simbole i arhitektonska čuda koja morate vidjeti. No, postoje i oni koji su atrakcija samo svojim postojanjem. Imaju svoju karizmu i šarm, a svi naizgled obični detalji koje ima svaki grad čine jednu predivnu cjelinu. Jedan takav grad je francuski Dinan.

Dinan se nalazi na sjeverozapadnom dijelu Francuske, u poznatoj pokrajini i poluotoku Bretanji. Za razliku od većine drugih gradova koji su se proširili u nizinama rijeke La Rance, Dinan je izrastao na brdašcu s pogledom.

Šarmantni srednjovjekovni gradić očuvao je arhitekturu još iz doba 13. stoljeća, a njegovi obrambeni zidovi još mu daju srednjovjekovni štih. Mnogi ga smatraju najatraktivnijim i najbolje očuvanim starim gradom Bretanje.

Svoju slikovitost i fanove može zahvaliti luci u kojoj su smještene stare kamene kućice – u mnogima od njih danas se nalaze restorani, kafići i dućani. Iz luke se pruža prekrasan pogled na kameni vijadukt koji se nadvija nad gradom i rijekom.

Tu je i brdo na koje se možete popeti prolazeći kroz uske kamene ulice s šarolikim natiskanim kućicama od drveta i kamena. Zamislite samo srednjovjekovnu kontinentalnu verziju Rovinja i brdašca na kojem se nalazi Sveta Eufemija.

Naići ćete na ateljee, suvenirnice, knjižare, radionice stakla… Sve ono zbog čega Dinan nosi laskavu titulu „Grada umjetnosti i povijesti“. Prozori izloga često su veliki potječu iz srednjeg vijeka, kada se kupovalo s ulice kroz izlog, bez ulaženja u dućan.

Grad – atrakcija

Jedni ga opisuju kao grad koji je sam po sebi atrakcija – nema ovdje ničeg što bi samo po sebi bilo izuzetno ili što simbolizira grad. Naprosto je sve lijepo, a kao cjelina je atrakcija sama za sebe. Arhitektura, bazilike, zidine, rijeka, luka, slatki mali dućani i pubovi srednjovjekovnog štiha…

Drugi ga opisuju kao grad iz bajki braće Grimm, idealno utočište za pjesnike i pisce koji žele pronaći inspiraciju. Za one koji nisu žedni samo inspiracije, već su doslovno žedni finog francuskog vina, tu je Rue de la Cordonnerie. Lokalci ju zovu „žednom ulicom“ jer se baš ovdje nalazi najviše starih kafića i barova.

U lokalnoj turističkoj zajednici čak ističu kako posjet Dinanu mnogi rezerviraju u sklopu jednodnevnog izleta iz nekog drugog francuskog grada – no jednom kada dođu, odluče ostati još jedan dan.

Dinan nije toliko velik (barem nije njegov „turistički“ dio), ali jest toliko lijep. Stoga odmah zapišite – dva dana minimum.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju