Hoćemo li stvarno za nekoliko godina za kratko vrijeme prelaziti nevjerojatne udaljenosti? Ako je vjerovati ovoj kineskoj zrakoplovnoj tvrtki – hoćemo.

Naime, kako prenosi portal news.com.au, kineska tvrtka predstavila je planove za izradu hipersoničnog zrakoplova koji bi put između Pekinga i New Yorka mogao svladati za sat vremena. "Raketa s krilima", kako se tepa ovom avionu, dizajnirana je da leti 12 tisuća kilometara na sat, testiranja su planirana za iduću godinu, a iz kompanije se nadaju kako će zrakom letjeti 2024. godine.

Video koji je objavila tvrtka pokazuje kako se avion odvaja od krila koje pokreću rakete nakon polijetanja, a krilo i rakete vraćaju se nazad na lansirnu rampu. "Razvijamo raketu s krilima za brzi transport od točke do točke, čija je cijena niža od raketa koje nose satelite i brža od tradicionalnih zrakoplova", rekli su iz tvrtke kineskim medijima.

Hiperzvučni zrakoplovi glavni su među kineskim hi-tech planovima, a zemlja nastavlja ulijevati velike svote novca i resursa u taj sektor. Predloženi hipersonični avion od veći je od Boeinga 737, a hoće li uskoro stvarno put od Kine do SAD-a trajati sat vremena, pokazat će bliska budućnost.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju