Romantično bistro jezero s otokom i predivnom crkvicom u sredini, drveni brodići kojima upravljaju lokalci, prekrasna priroda i veličanstveni dvorac koji dominantno stoji na strmoj litici, prizori su koje ste imali priliku vidjeti ako ste posjetili Bled.

Bled je jedno od najpoznatijih i najljepših slovenskih odredišta koje obožavaju i domaći i turisti. Ovo alpsko mjesto privlači ljude iz cijeloga svijeta jer ondje svatko može pronaći nešto za sebe. Bilo da ste stariji ili mlađi, da želite napuniti baterije ili se pozabaviti nekom aktivnošću, ondje ćete pronaći sve što vam srce poželi.

Što raditi na Bledu? 

Ako još niste posjetili Bled, to možete učiniti vrlo brzo, jeftino i jednostavno. Na svega nekoliko sati od granice, doživjet ćete nezaboravno iskustvo, a posebno će biti oduševljeni zaljubljenici u prirodu.

Iznajmite brodić i posjetite Crkvu Marijina Uznesenja koja se smjestila na jedinom slovenskom otoku. Ako volite šetati, obiđite jezero u dva sata dugoj šetnji, a ako niste ljubitelj hodanja, sjednite na vlakić i u laganoj vožnji upijajte zrake sunca i uživajte u čistom alpskom zraku.

Bled Bled (Foto: Shutterstock)

Ako voli isprobavati lokalnu hranu, obavezno probajte „blejsku kremšnitu“ ( koja je sastavom nešto drugačija od naše) i tradicionalnu poticu, pecivo slično gužvari s bogatim orašastim nadjevom.

Nije niti čudno što je jezero bledska zvijezda, s obzirom na kristalno čistu vodu u kojoj bez problema možete vidjeti odraz Alpi. Međutim, bledski dvorac je dostojan jednog kratkog teksta o povijesti i legandama koje čuva.

Legenda o najstarijem dvorcu u Sloveniji  

Smješten na visokoj litici, bledski dvorac pruža pogled na cijelo jezero i grad. Izgleda poput naslovnice neke slikovnice i službeno je najstariji dvorac u Sloveniji koji više od tisuću godina ponosno stoji na brdu iznad Bleda.

Kroz godine je nadograđivan puno puta pa danas imamo priliku u jednoj građevini vidjeti više umjetničkih stilova. Od brojnih znamenitosti koje možete posjetiti u dvorcu, najatraktivnije su maleni muzej koji govori o povijesti grada, jezera i dvorca, kapelica iz 16. stoljeća, galerija ljekovitog bilja, rekonstruirani Gutenbergov tiskarski stroj, vinski podrum te restoran s prekrasnim pogledom na jezero.

Bledski dvorac Bledski dvorac (Foto: Shutterstock)

Baš kao većina dvoraca na ovome svijetu, i bledski nosi zanimljivu legendu. Oko 1500. godine, dvorcem je upravljao zloglasni Hartman Kreigh. On je zadirao u prava stanovnika Bleda i konstantno ih je ugnjetavao. Bledski narod više nije mogao podnijeti njegovo brutalno upravljanje pa su se žalili biskupu i kralju.

Jednoga dana, Kreighu se izgubio svaki trag. Pričalo se da su ga ubili pljačkaši, a moguće je i da su seljaci uzeli stvar u svoje ruke. Nikome nije previše nedostajao pa ga nitko nije ni tražio. Osim njegove supruge Poliksene, koja je također vladala čvrstom rukom i nije bila miljenica seljaka.

Kreighov nestanak je jako pogodio njegovu suprugu pa je i zadnji novčić potrošila na njegovu potragu. U svojoj tuzi je odlučila dati sve što ima kako bi pronašla svog supruga pa je ispraznila sve škrinje i svo zlato i srebro skupila na jedno mjesto. Dala je sagraditi zvono za kapelicu na bledskom otoku.

Bledski dvorac Bledski dvorac (Foto: Shutterstock)

Međutim, u trenutku kad su lađari prenosili zlatno zvono na otok, izbila je velika oluja koja je potopila lađu, lađare i zvono. Shrvana Poliksena je napustila Bled i otišla živjeti u samostan u Rim. Kad je papa čuo njezinu tužnu priču, osobno je dao sagraditi novo zvono koje i danas stoji na otoku. Legenda kaže da se dan-danas iz dubine jezera može čuti zvonjava potopljenog zvona.

Pošto želja? 

U Bledu su oživjeli ovu legendu tako što su od tužnog Poliksenina zvona napravili turističku atrakciju. Svakih nekoliko minuta možete čuti zvonjavu zvona koje ispunjava želje. Naravno, ništa na ovome svijetu nije besplatno pa tako ni želje pa ćete za ovo iskustvo morati izdvojiti dva do tri eura.

Bledski dvorac će vas oduševiti prekrasnim pogledom, kovačnicom, tiskarom, Viteškom dvoranom i predivnom dvorskom kapelom. U dvorcu ćete se osjećati poput kraljeva, a ništa lošije neće ni jesti. Obavezno probajte domaća jela i vrhunska vina koje će vam ljubazno osoblje rado preporučiti.

Blejska kremšnita Blejska kremšnita (Foto: Shutterstock)

Za sve ljubitelje povijesti, preporuka je posjetiti muzej sa stalnom baroknom postavom koja oduzima dah. Muzej bledskog dvorca, između ostalog, ponosno čuva jedan od najljepših nalaza iz šestog stoljeća – broš u obliku pauna kojega lokalci smatraju simbolom života i bogatstva. Još jedna nezaobilazna atrakcija je replika Gutenbergove drvene preše na kojoj, uz pomoć majstora, možete sami izraditi suvenir.

Ako još niste posjetili ovo bajkovito mjesto, učinite to već ovoga vikenda. Garantiramo da ćete se vratiti puni pozitivnih dojmova.

Ideja za izlet na 3 sata od granice: Posjetite Hallstatt, mjesto na kojemu je priroda nadvladala čovjeka

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju