Tko je gledao hit seriju Queen's Gambit, vjerojatno je u zadnjoj epizodi i sam pustio suzu te poželio otići na dalek sjever gdje dobroćudni stari Rusi u parkiću igraju partije šaha.

Dobra vijest je: ne samo da to inače možete, već postoji i „grad šaha“. Smješten na jugoistoku Rusije, nedaleko od grada Elista, Gorod Shakh-mat mjesto je na kojem šah postaje stvarnost, u gotovo ljudskoj veličini.

Za sve je zaslužan predsjednik autonomne Kalmičke Republike, Kirsan Ilyumzhinov. Ovaj bogataš 1990-ih bio je predsjednik Svjetske federacije šaha, te je i sam bio crno-bijeli fanatik. Stoga je sasvim logična ideja baciti malo novaca na slobodnu površinu i 1998. godine podići svoju igraonicu iz snova.

Šah se učio u školama, jer je Kirsan smatrao da svatko treba znati igrati ovu igru. Kao predsjednik federacije šaha, iskoristio je svoje financijske sposobnosti da podigne ugled igre kod kuće i u svijetu, jer se u to vrijeme sama federacija borila s malim budžetom.

U jednoj od najsiromašnijih regija tako je niknuo grad vrijedan nekoliko desetaka milijuna dolara. Tu se nalaze i bazen za plivanje, muzej šaha, muzej budističke umjetnosti

A ako mislite da je to čudna kombinacija, pričekajte dok ne ugledate budističke hramove usred stepske pustoši. Inače, grad ima još jedan slavni nadimak: najveći budistički grad Europe. A pogledate li bolje, vidjet ćete da vam se između hramova i figurica iz prikrajka smiješi i – Lenjin.

Nakon toliko utučenih novaca, grad ipak nije zaživio kao svjetska prijestolnica šaha i danas djeluje poluprazno. No, baš zbog bizarne povijesti i kombinacije stilova počeo je privlačiti turiste oduševljene kičem i nostalgijom devedesetih godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju