Za mnoge od nas počela je neslavna lipanjska faza pretraživanja destinacija za ljetovanje na Jadranu. Toliko lijepih mjesta, sadržaja, plaža, ali i mogućnosti da zbog turista ne bude baš mirno i tiho.

Tražite li pitomo i lijepo mjestašce, tirkizno more, netaknutu prirodu i osjećaj Mediterana kakav je nekada bio, možda vam ovo pomogne: Ilovik, otok cvijeća na sjevernom Jadranu.

Kad se ubaci malo crvene, žute, ljubičaste… I prolije mnoštvo plave i zelene

Najjužniji otok lošinjskog otočja ističe se slikovitošću svog (jedinog) naselja, neobičnim bogatstvom biljaka, te činjenicom da na njemu nema automobila. Staze koje vode preko otoka su pastirske, a cijeli otok možete prijeći pješice za manje od sat vremena.

Ilovik je sve ono što očekujete od Mediterana – kamene kućice i popločene ulice, mnoštvo šumskog (zim)zelenila, makije, smokve, masline, kristalno čistog tirkiznog mora… - ali i više od toga.

Otočić se ponosi dvama stogodišnjim stablima eukaliptusa koji krase obalu naselja, a gotovo svaki vrt brižno je uređen i ukrašen mnoštvom cvijeća. Zbog upadljivog šarenila koje stvaraju oleandri, lavanda, jasmin i ruže, zovu ga i otokom cvijeća.

 

 

Ruralna romantika i osjećaj povratka u prošlost

Na Iloviku živi stotinjak stanovnika. Mnogi su tijekom prošlog stoljeća otputovali trbuhom za kruhom u Ameriku, a oni koji su ostali uglavnom žive u naselju Ilovik na sjevernom dijelu. Tu se nalaze dućan, pošta, pekara, restorani, apartmani…

Južni i zapadni dio više su prepušteni prirodi – ovdje vladaju morsko plavetnilo i šumsko zelenilo, ukrašeno mnoštvom mirnih, tirkiznih uvala.

Spomenuli smo da je riječ o malom otoku: prostire se na svega 5,5 kilometara kvadratnih. Od naselja Ilovik na sjeveru, do poznate uvale i plaže Paržine na jugu, trebat će vam svega 20-ak minuta – pješke! Do najjužnije točke, Rta Radovan, manje od sat vremena.

Uz stazu vas prate pogledi ovčica i koza koje ovdje slobodno žive na poljima, što se i osjeti u kvaliteti domaćeg sira. Kraj puteljaka vire bunari koji 29. lipnja, na dan zaštitnika Sv. Petra, postaju mjesto pučke fešte, pjesme i plesa.

Povijesni tragovi ovdje su brojni, ali ne nude se na dlanu – treba istražiti, šetati, pronaći ih. Na otočiću se mogu pronaći ostaci zidova, mozaika, grobova i sarkofaga iz doba moćnih vladara Mediterana - Rimskog Carstva.

A arheološka otkrića se ovdje nalaze i pod vodom, u blizini otoka. Nedavno su u uvali Paržine pronađeni ostaci antičkog brodoloma u obliku broda starog oko 2200 godina.

Susjedni otok koji štiti i daruje vječni mir

Pored Ilovika nalazi se i manji otočić Sveti Petar - domaći ga zovu i „Priko“, jer se nalazi preko. Nije naseljen, tj. „naseljen“ je na drugačiji način, jer se na njemu nalaze kapelica i groblje koje koriste stanovnici Iloka. Kada netko umre, barkom odlazi na svoje posljednje putovanje, kod Svetog Petra.

Groblje je opasano zidovima nekadašnjeg benediktinskog samostana. Uz obalu se može vidjeti i jedan egzotičan prizor: ostaci kamene Fortice iz koje, kao iz teglice, izrastaju raskošne palme.

 

 

Sveti Petar još je manji od Ilovika. No, iako mu je površina svega 1 kilometar kvadratni, bilo je to dovoljno za mnoštvo mirnih uvala koje krase njegove rubove.

Između Svetog Petra i Ilovika proteže se mali kanal, idealan kao sidrište za manje brodove jer još od doba antike pruža zaštitu od vjetrova. Isto tako, štiti i naselje Ilovik od udara bure.

Barkom na odmor

Sve skupa zvuči kao pun pogodak? Da dojam bude još ljepši, do Ilovika možete doći barkom. Najbliža ruta je s Malog Lošinja (s kojeg vam treba 10-ak minuta), ali postoje brodske veze s i otocima Susak i Silba.

Ovog ljeta saznajte zašto ponosno nosi nadimke otok cvijeća i otok vitalnosti, a mi se zalažemo da idilični Ilovik postane I(di)lovik :D

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju