Povijesni grad u jugoistočnom dijelu Litve, nedaleko od prijestolnice Vilniusa, popularna je turistička destinacija. Danas odlazimo u malu virtualnu turu kroz Trakai.

Grad na vodi okružen je s nekoliko jezera, a najpoznatiji simbol je stari dvorac na jezeru unutar kojeg se tijekom ljeta odvijaju koncerti i festivali.

Osim samog dvorca, vrijedi prošetati ovim gradićem čije ulice krase tipične baltičke drvene kuće u raznim, prirodnim bojama. Stvoren je za odmor i uživanje u hrani ili kavi uz promatranje svijeta, ritam života je ovdje lagan.

Stanovništvo je malobrojno ali šaroliko. Grad broji jedva 6 000 ljudi, a tek nešto više od polovice čine Litvanci. Najbrojnija manjina su Poljaci (oko 20%) a slijede ih Rusi (9%).

U okolici grada nalazi se čak 200 jezera, od kojih je najdublje Galve. Prostire se na 4 km2, duboko je 47 metara, a ima 21 otok. Upravo na jednom od njih nalazi se narančast gotički dvorac Salos, glavni simbol razglednica.

Izgrađen je od kamena u 14. stoljeću, te je bio strateški važan dok je Trakao bio jedno od glavnih središta Velike Kneževine Litve. U jednom periodu pretrpio je i veliku štetu dok su za titulu zaratili Vitold Veliki i nama poznati Vladislav II Jagelović, češki i ugarsko-hrvatski kralj.

Za vrijeme ratova u 17. stoljeću oštećen je i zaboravljen, nakon čega je dugo propadao. Konačno, tijekom 20. stoljeća dvorac je obnovljen i danas čini glavnu turističku atrakciju grada na vodi.

Oko njega se možete provesti čamcem ili brodićem.

Posjetite li Trakai, nemojte preskočiti ostatak prekrasnog nacionalnog parka kojeg čine šume i 32 jezera, u koja spada i Galve sa svojim otocima i dvorcem.

Od glavnog grada Litve, Vilniusa, udaljen je svega pola sata vožnje automobilom pa vam ovaj izlet neće oduzeti više od jednog dana. Bilo bi šteta propustiti priliku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju