Povijesni grad u jugoistočnom dijelu Litve, nedaleko od prijestolnice Vilniusa, popularna je turistička destinacija. Danas odlazimo u malu virtualnu turu kroz Trakai.

Grad na vodi okružen je s nekoliko jezera, a najpoznatiji simbol je stari dvorac na jezeru unutar kojeg se tijekom ljeta odvijaju koncerti i festivali.

Osim samog dvorca, vrijedi prošetati ovim gradićem čije ulice krase tipične baltičke drvene kuće u raznim, prirodnim bojama. Stvoren je za odmor i uživanje u hrani ili kavi uz promatranje svijeta, ritam života je ovdje lagan.

Stanovništvo je malobrojno ali šaroliko. Grad broji jedva 6 000 ljudi, a tek nešto više od polovice čine Litvanci. Najbrojnija manjina su Poljaci (oko 20%) a slijede ih Rusi (9%).

U okolici grada nalazi se čak 200 jezera, od kojih je najdublje Galve. Prostire se na 4 km2, duboko je 47 metara, a ima 21 otok. Upravo na jednom od njih nalazi se narančast gotički dvorac Salos, glavni simbol razglednica.

Izgrađen je od kamena u 14. stoljeću, te je bio strateški važan dok je Trakao bio jedno od glavnih središta Velike Kneževine Litve. U jednom periodu pretrpio je i veliku štetu dok su za titulu zaratili Vitold Veliki i nama poznati Vladislav II Jagelović, češki i ugarsko-hrvatski kralj.

Za vrijeme ratova u 17. stoljeću oštećen je i zaboravljen, nakon čega je dugo propadao. Konačno, tijekom 20. stoljeća dvorac je obnovljen i danas čini glavnu turističku atrakciju grada na vodi.

Oko njega se možete provesti čamcem ili brodićem.

Posjetite li Trakai, nemojte preskočiti ostatak prekrasnog nacionalnog parka kojeg čine šume i 32 jezera, u koja spada i Galve sa svojim otocima i dvorcem.

Od glavnog grada Litve, Vilniusa, udaljen je svega pola sata vožnje automobilom pa vam ovaj izlet neće oduzeti više od jednog dana. Bilo bi šteta propustiti priliku.