The Million Dollar Highway (Autocesta od milijun dolara) je jedna od najopasnijih autocesta u Sjedinjenim Američkim Državama. Točnije, riječ je o 40 kilometara dugom dijelu autoceste U.S. Route 550 koja prolazi kroz zapadni dio Colorada, a koja spaja mjesta Silverton i Quray.

Ime je navodno dobila početkom 20. stoljeća kada su lokalne vlasti počeli raspravljati o njezinoj gradnji na mjestu puta koji je dotad bio namijenjen tek za prolazak poštanskih kočija. Vjerovali su da će izgradnja nove ceste koštati milijun dolara.

S obzirom da je područje na kojoj se nalazi bila središte rudarskih aktivnosti, neki vjeruju da je ime dobila jer je šljunak za izgradnju sadržavao ostatke zlata i srebra u vrijednosti upravo milijun dolara.

Romantičari su, pak, uvjereni da ime duguje krajolicima od milijun dolara kroz koje prolazi.

S autoceste se uistinu pruža veličanstveni pogled na planinski lanac San Juan u Coloradu, a bez daha posebno postavlja prizor kroz klanac Uncompahgre i planinski prijevoj Red Mountain koji se izdiže na 3358 metara.

Nađete li se na autocesti od milijun dolara, pogled ipak usmjerite ravno ispred sebe. Riječ je uskoj, zavojitoj i vrlo nepredvidljivoj cesti na kojoj manjka zaštitnih ograda te koja iziskuje maksimalnu koncentraciju vozača.

Iako je generalno otvorena tijekom cijele godine, treba imati na umu da snježna sezona započinje već u listopadu te da cesta može biti zatvorena za javnost zbog velike količine napadanog snijega.

Unaprijed se informirajte i o mogućnosti da padne kiša. Na ovom području kiše su iznimno obilne, a voda se slijeva s obližnjih litica te stvara vodopade koji mogu dramatično otežati situaciju na cesti.

Najopasnija cesta na svijetu: Vijugavo čudo gradnje na kojem je svaki metar posebna avantura Yungas cesta - 8 Yungas cesta - 7 Yungas cesta - 5 +4 Yungas cesta - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju