Udaljen samo 20 minuta vožnje od zračne luke Perugia, Assisi je čudesno očuvani grad smješten na nižim padinama planine Subasio u planinskom lancu Apenina. Postoje i drugi brdoviti gradovi u tom dijelu Umbrije, divna mjesta kao što su Spello i Todi, na kojima možete naletjeti na renesansna remek-djela u zamračenim crkvama, ali Assisi, sa svojim tajnim prolazima i zasvođenim uličicama, poseban je.

A posebna je jednako tako i priča o njegovu najslavnijem stanovniku.

Naime, godine 1206. sin lokalnog trgovca i vitez Giovanni di Pietro di Bernardone čuo je poziv od Boga. Odrekao se bogatstva svoje obitelji i započeo život siromaštva, molitve i služenja. Sada ga poznajemo kao svetog Franju i uvelike je zahvaljujući njemu Assisi, prošaran srednjovjekovnim i renesansnim građevinama sagrađenima njemu u čast - tako lijep.

Assisi - 4 Assisi - 4 (Foto: Getty Images)

Posjet je najbolje započeti na Piazzi del Vescovado, mjestu na kojem je Franjo objavio svoj poziv prije nego što je skinuo svoju finu odjeću i ušao gol kroz luk u biskupsku palaču. Arheološka iskapanja ispod biskupske rezidencije ponovno su otkrila slavoluk i posjetitelji se sada mogu prošetati njime, ali kako u blizini ima časnih sestara, najbolje je da odjeću ipak zadržite.

U blizini crkve Santa Maria Maggiore postoji još mogućnosti za "putovanje kroz vrijeme". Slijedite stepenice unutar crkve i spustite se u sobu ukrašenu muralima koji prikazuju desetke vrsta ptica. I pričekajte dok ne ugledate rimski forum zakopan ispod glavnog gradskog trga. Posjetiti ga, prema turističkoj zajednici Umbrije, to je "uranjanje u utrobu Assija" - ali neka vas to ne obeshrabri jer je prizor vrlo impresivan.

Assisi - 2 Assisi - 2 (Foto: Getty Images)

Izvan gradskih zidina nalazi se Basilica de Santa Maria degli Angeli – jedna od najvećih crkvi na svijetu. Izgrađena je iznad male crkve, Portiuncula, u čijoj su kapelici Franjo i njegovih prvih 12 prijatelja običavali moliti. Lijepa je i čudna, ali nikako najčudnija crkva ovdje. Ta titula krasi Santuario del Sacro Tugurio di Rivotorto, koju okružuje 800 godina star kameni bungalov koji se štuje kao "sveta koliba".

Ako trebate odmor od bazilika, zaputite se u brojne šume i divlju prirodu koja okružuje ovaj grad, a dom su vukova i divljih svinja. Ovo je još uvijek krajolik kojim je Franjo hodao, molio i propovijedao životinjama, posebice pticama, stvorenjima za koja je vjerovao da su Božja stvorenja jednako kao i mi.

Možete posjetiti špilju u kojoj je spavao i mjesto na kojem je 1224. dobio stigme, koje je obilježeno kamenom i ograđeno kapelicom. Naravno, na povratku iz Assisija, gdje ćete saznati sve o životu svetog Franje Asiškog zastanite malo i u Perugii. Brdski grad ima nešto manje od 200 tisuća duša, a nekoliko sati ovdje bit će vam dovoljno za upijanje dodatnih dojmova o Umbriji.

Italija na noge: 5 šetnji koje bi svi jednom trebali odraditi Italija - 1 Italija - 2 Italija - 3 +1 Italija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju