Lecce - talijanski grad u regiji Apuliji smjestio se na poluotoku Salento, tj. samoj „peti talijanske čizme“. Okružen je manjim gradovima i selima a od mora je udaljen 20-ak minuta vožnje autom.

Procvao je u doba Kraljevine Sicilije između 11. i 15. stoljeća, kada je postao jedan od najvažnijih gradova južne Italije.

Jedna od najpoznatijih atrakcija je dvije tisuće godina star rimski amfiteatar u kojem su mogle sjediti tisuće ljudi . Danas je vidljiv samo dio jer su tijekom stoljeća osvajanja (Rimljani, Bizant, Normani) i gradnje preko njega sagrađeni drugi spomenici.

Tu su i fascinantne crkvice i bazilike koje vrijedi vidjeti ako ste ljubitelj arhitekture i povijesti umjetnosti ili turist željan lijepih fotografija s putovanja. Ne zovu ga bez razloga „gradom 100 crkvi“. Zamislite samo melodiju crkvenih zvona kada se istovremeno svi oglase u podne.

Nekada je ovaj grad bio utvrđen zidinama kojih danas više nema, međutim ostala su sačuvana tri velebna ulaza u grad: Porta Napoli, Porta Rudiae i Porta San Biagio.

Zbog bogate barokne arhitekture zovu ga i „baroknom Firencom“. Naime, barok je toliko zaludio umjetnike i stanovnike grada na početku 17. stoljeća da je cijeli grad dobio barokni „make-over“.

Zanimljiv je mali muzej zvan Faggiano koji se nalazi u privatnoj kući. Godine 2001. vlasnik je odlučio obnoviti pod u kući. No, kad ga je „rasturio“ otkrio je arheološke nalaze stare 2500 godina u obliku nadgrobnih ploča i tajnih prolaza. Eto što se čovjeku može dogoditi kad živi u Italiji.

Jedan od najpoznatijih izvoznih proizvoda je posebna vrsta vapnenca zvana „Lecce kamen“, a tu su naravno i standardni talijanski simboli: maslinovo ulje i vina.

Lecce je predivan gradić želite li uživati u ljepotama Italije na malo mirniji način – baš kao i sami Talijani. Uličice su prepune kafića i terasa restorana na kojima pod suncem možete uživati u pogledu, espressu i pasticciottu, a također možete sudjelovati u brojnim radionicama (najpoznatije su radionice kuhanja) i glazbenim festivalima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju