O Bruxellesu znate sve, a bome, i o divotoma Bruuggea ste imali šanse čitati mnogo puta kod nas. Vijeme je zato da vam ovaj put predstavimo Antwerpen, još jedan grad u Belgiji vrijedan posjete.

Čim siđete s vlaka na Antwerpen Centralu, velike su šanse da ostanete oduševljeni. Došli ste na vikend kako biste se „predozirali“ čokoladom, kušali poznato lokalno pivo i posjetili čudesno očuvanu gradsku vijećnicu iz 1565., ali prvo što ćete vidjeti jest prekrasni željeznički terminal, jedan od najljepših u cijeloj Europi. Potječe iz 1905., te od tad, putnike ostavlja „paf“.

Odluka donesena u zadnji čas: Kako je Bruxelles postao centar Europe? Bruxelles - 5 Bruxelles - 1 Bruxelles - 3 +1 Bruxelles - 2

Grad vrvi od aktivnosti i zanimljivosti – od užurbanog trga Great Market Square do 100 milijuna eura vrijednog preuređenog Kraljevskog muzeja lijepih umjetnosti Antwerpen (KMSKA) koji je upravo ponovno otvoren nakon 11 godina.

Jedna od najvećih europskih kulturnih institucija, neoklasična zgrada iz 19. stoljeća dom je izvanredne zbirke umjetnina majstora kao što su Rubens i Van Dyck. Potražite i zadivljujući triptih Hansa Memlinga, „Krist okružen pjevajućim i muzicirajućim anđelima“, a zatim razgledajte slavnu Rubensovu sobu.

Ako vam ni tad ne bude dosta Rubensa, prošećite središtem grada gdje nekoliko crkava prikazuje njegova djela. Jedna od njih, Katedrala Naše Gospe, u blizini ima prodavaonice čokolade u kojima možete kupiti "čokoladnu ruku", jedan od glavnih suvenira.

Kamere, policija i naoružani vojnici: Belgijska četvrt svjetlucavih izloga o kojoj turisti imaju podijeljena mišljenja Antwerpen - 4 Dijamantna četvrt - 2 Dijamantna četvrt - 3 +4 Dijamantna četvrt - 1

Unutar Naše Gospe pronaći ćete Rubensovo „Podizanje križa“ i „Uznesenje Djevice Marije“, koji vrijede neprocjenjivo, ali po zaštitnim mjerama isto ne biste nikad zaključili. Nasuprot tome, u gradskoj Dijamantnoj četvrti, izlozi i trezori puni dragog kamenja vrlo su strogo čuvani vlastitom policijskom postajom i cestovnim barikadama koje ograničavaju ulazak i mogu blokirati brzi bijeg.

Za uživanje u tradicionalnoj gastronomiji, tu je Bomma, flamanski restoran gdje tanjuri goveđeg gulaša i kroketa od sira dolaze u finim porcijama.

Nakon dobrog jela, vrijeme je i za razgibavanje. Krenite prema jugu prema Nieuw Zuidu, području prepunom novih zgrada međunarodnih arhitekata koje nadvisuje fantastična Palača pravde britanskog dizajnera Richarda Rogersa.

U svakom slučaju, u Antwerpenu vam teško može biti dosadno, pa je preporuka da uživate i provedete jedan ili dva ugodna dana.

Izumitelji interneta i saksofona: 7 zanimljivosti koje možda niste znali o Belgiji Štrumpfovi su belgijski crtić Belgija - 3 Belgija - 2 +1 Belgija - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju