Masovni turizam odavno je uzeo maha, pa su neki gradovi odlučili zastati i reći – dosta. Zadnju odluku u suzbijanju masovnog turizma donio je Amsterdam, s odlukom o zabrani dolaska kruzera. Nizozemska prijestolnica nije prvi, a vjerojatno ni zadnji grad koji se odlučio na ovaj potez, sa željom da na taj način „potjera“ jednodnevne turiste.

Masovni turizam već je neko, možemo čak i reći, duže vrijeme, tema o kojoj se mnogo raspravlja u svijetu putovanja. Neka turistička odredišta aktivno „mole“ posjetitelje da ih zaobiđu, dok određeni europski gradovi popularni po pijankama i momačkim zabavama poduzimaju mjere za suzbijanje takvog ponašanja od strane turista.

Amsterdam, nizozemska prijestolnica poznata po svojim muzejima, barovima i kanalima, jedan je od njih. Grad je nedavno pokrenuo kampanju Stay Away“ (drži se podalje) usmjerenu prvenstveno protiv mladih britanskih turista koji se dolaze razulareno zabavljati u gradu. Također, grad je i zabranio pušenje kanabisa na ulicama u četvrti crvenih svjetiljki.

Amsterdam Amsterdam (Foto: Shutterstock)

No, tu nije kraj – s najnovijim potezom u borbi protiv masovnog turizma, Amsterdam je spreman zabraniti kruzerima ulazak u grad. Trenutno brodovi za krstarenje mogu pristati u blizini centra grada u Cruise Port Amsterdam koji se nalazi u središtu nizozemske prijestolnice i unutar pješačke udaljenosti od popularnih turističkih odredišta poput Kraljevske palače, kuće Anne Frank i četvrti crvenih svjetiljki.

Priljev posjetitelja na dnevnim izletima s brodova za krstarenje i onečišćenje koje uzrokuju plovila nisu se svidjeli amsterdamskoj koaliciji zelenih i centrističkih stranaka, koje su kao razloge za zabranu navele "svakodnevno onečišćenje zraka" i "pritisak na kvalitetu života". Iz koalicije su izjavili kako brodovi za krstarenje „nisu u skladu s održivim ambicijama“ grada i remete razvojne planove novog mosta koji bi trebao povezati povijesnu južnu četvrt grada i četvrt Noord.

Hoće li ove zabrane odvratiti turiste od prenatrpanosti nizozemske prijestolnice? Nismo baš sigurni, ali će definitivno barem malo pomoći u tome.

Najbolje čuvana nizozemska tajna: Grad pored njemačke granice u kojem znaju recept za sreću Nijmegen - 1 Nijmegen - 2 Nijmegen - 3 +1 Nijmegen - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju