Jack and Gab su mladi par iz San Diega u Sjedinjenim Američkim Državama koji su prije nekoliko mjeseci dali otkaz na svojim poslovima, odlučili putovati svijetom, a svoje doživljaje snimati i objavljivati na vlastitom YouTube kanalu.

"Mi putujemo manje poznatim cestima, posjećujemo mjesta za koje mnogi nisu ni čuli," tim su se riječima mladi Amerikanci predstavili na svojem kanalu. Zbog povoljnih cijena aviokarata, ovoga su ljeta doputovali do Splita gdje su odlučili isprobati domaću hranu.

"Veliki smo foodieji, pa smo u Splitu odlučili snimiti lokalnu gastroponudu," priznali su Jack i Gab u svojem videu.

Iako su imali problema s izgovaranjem lokalnih jela, a u domaćoj pekarnici se radije odlučili za kroasan sa šunkom i sirom nego nekim tradicionalnim pecivom, sve im se odreda svidjelo. Od kave na teraci Vidilica, preko domaćeg maslinova ulja s kruhom u lokalnom restoranu do brudeta, pašticade s njokima i crnog rižota.

"Uuu, stvarno je dobro," komentirao je Jack nakon što je probao prvu žlicu brudeta u Trattoriji Tinel. "Nešto kao pržena riba s krumpirićima, ali u obliku juhe. Ali sviđa mi se."

Gab je prednost dala pašticadi s njokima, a nakon što je probala prvi griz sočne junetine zaključila je kako Hrvati nisu možda poznati po svojoj hrani u svijetu, ali hrana je fantastična.

Uputili su se i u konobu Fetivi gdje su čuli od lokalaca da moraju probati crni rižot od sipe. Iako su isprva bili oprezni u kušanju, oduševilo ih je i ovo tradicionalno jelo.

"Volimo ribu i plodove mora, ali svidjelo mi se što Split u ponudi ima i dosta mesa. Primjetili smo da je popularna piletina i junetina, a ima i dosta opcija za vegetarijance."

Na svojem kanalu objavili su i vlastite dojmove noćnog života u Splitu, gdje ih je oduševila jeftina piva. Osobito u Academia Clubu Ghetto gdje su za pola litra Ožujskog piva platili 30 kuna.

"Pola litre piva za 30 kuna? Super jeftino," složio se ovaj mladi par iz Amerike.

Gdje su sve bili i koja su sve pića probali, pogledajte u YouTube videu Jacka i Gabi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju