Čini se kako se nastavku „booma“ europskog željezničkog prometa ne nazire kraj, čemu u prilog govori i ova vijest. Naime, ni manje ni više već Španjolci, žele brzom željeznicom spojiti možda i dva najvažnija europska grada – London i Pariz.

Kako donosi Euronews, plan je to koji su iznijeli iz španjolske nacionalne željezničke kompanije Renfe, a odmah su i najavili kako će za liniju osigurati minimalno sedam vlakova. U drugoj fazi, planirano je širenje mreže te spajanje s još nekim francuskim gradovima, ali spekulira se da je konačna želja brzim vlakom spojiti Španjolsku s Londonom.

Iz Renfe poručuju kako očekuju profitabilnu rutu, a tome u prilog i govori činjenica, kako je u predpandemijskoj 2019. godini, željeznicom na relaciji London – Pariz prevezeno oko devet milijuna putnika. S obzirom na nove trendove, za očekivati je kako taj broj može biti samo veći.

Na ovaj način, Renfe će postati konkurencija Eurostaru, kompaniji čiji vlakovi ova dva grada spajaju od 1994. godine. Ukoliko vam čudno zvuči ideja kako nacionalna željeznica ulazi na područje neke druge države, recimo da to i nije više nešto neuobičajeno. Naime, i francuska nacionalna željeznica SNCF ušla je u Španjolsku, te u proljeće ponudila low cost vlakove na relaciji Barcelona – Madrid.

U svakom slučaju, svaku odluku koja pomaže putnicima – pozdravljamo, tako da smo uvjereni, kako su ovo dobre vijesti za sve nas koji nemamo mira na jednom mjestu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju