Vjerojatno ćete teško uopće naići na osobu koja se može pohvaliti da je bila u Danskoj, a da pritom nije posjetila Kopenhagen. Naravno, glavni grad je i daleko najveći, broji oko milijun i pol stanovnika, no ni pet puta manji Aarhus nije za baciti. Ako pitate autore s britanskog Guardiana, baš naprotiv.

Hrana

Aarhus ima restorane s Michelinovim zvjezdicama, ali i povoljnije opcije kojima teži lokalno stanovništvo. Za potonje, Teater Bodega poslužuje tradicionalnu dansku kuhinju koja je pristupačna, ali izvrsna. Ovdje ćete dobiti najbolji „stegt flaesk med persillesovs“ (pržena svinjska potrbušina s umakom od peršina). Poslužuju se i dobra vegetarijanska jela a mjesto odiše poviješću Aarhusa, te je staro više od sto godina.

Ostale preporuke restoran Bardok, koji je nadahnut istočnom Europom i diči se sjajnim barom. Najbolji cjenovno prihvatljivi obrok je u pivnici s prizemnom hranom Vesterlauget, čiji dnevni jelovnik može nuditi ragu od divlje svinje ili rižoto s gljivama.

Inspiracija

Nemoguće je govoriti o Aarhusu bez spominjanja ARoS-a, jednog od najvećih muzeja u Sjevernoj Europi. Radi se o vrlo neortodoksnom i modernom muzeju, s izložbama iz cijelog svijeta.

Muzej Moesgaard, udaljen nekoliko kilometara od grada, istražuje evoluciju čovječanstva kroz antičko doba i doba Vikinga. Muzej je okružen prirodom koja oduzima dah i njegov je dizajn vrlo inovativan. Kafić ima velike prozore na krovu s travnjakom pa ako poželite uzeti pauzu, to je savršeno mjesto. 

Neraskidiva povezanost s Vikinzima može se vidjeti i na pješačkim prijelazima. Na više mjesta u gradu svjetla semafora u obliku nordijskih ratnika reguliraju promet kako bi se naglasio vikinški identitet Aarhusa.

Četvrt koju vrijedi vidjeti

Aarhus je sveučilišni grad, s živom atmosferom. Popločane ulice Latinske četvrti imaju odlična mjesta za šoping, ali i sjajne kafiće i barove. Posjetitelji ne smiju propustiti secondhand shop Soul Shine, te pivnicu Ris Ras. Čini se da na četvrt ne utječe nedavni urbani razvoj Aarhusa, a isto vrijedi i za četvrti Jægergårdsgade, Frederiksbjerg i Marselisborg, koje ostaju nepromijenjene i izvrsna su mjesta za uživanje u ručku ili šetnju uz sladoled.

Noćni život

Za mainstream glazbu i plesni podij, odite u centar grada gdje postoji mnogo mogućnosti. Ako volite rock glazbu i pivo, posjetite Sway ili Escobar. Ako volite nepretencioznu atmosferu na plesnom podiju s prostorom za vaše nepredvidljive pokrete, posjetite HeadQuarters. Vikendom se HeadQuarters iz glazbenog mjesta pretvara u noćni klub, koji će vas vratiti u izvorne diskoteke sa soul i funk vibrom.

Gdje odsjesti

Ako ne želite na smještaj izdvojiti silne novce, preporuka je boravak u novootvorenom hostelu BOOK1, gdje krevet u spavaonici stoji oko 250, a ju dvokrevetnoj sobi 800 kuna na noć. Hostel se smjestio u samom centru grada, a nalazi se u bivšoj knjižnici.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju