Island je zemlja kao stvorena za putovanje autom uz mnogobrojna stajanja kako biste se divili vodopadima, glečerima i vulkanskim kraterima. Ta su prirodna čuda s razlogom vrlo popularna među mnogobrojnim turistima, ali su mala ribarska sela skriveni dragulji koje tek treba otkriti. Kako biste ih otkrili, morat ćete skrenuti s glavne ceste, ali put se zasigurno isplati.

Hvammstangi

Ovaj je gradić u 19. stoljeću bio glavno trgovačko središte, a danas je poznat kao najbolje mjesto za gledanje tuljana. Bukirajte neku od tura brodom ili se odvezite do Hvitsekura, bazaltne stijene na kojoj obitava kolonija tuljana. Prema legendi ta je stijena bio trol koji se okamenio.

Hólmavík

Riječ je o ribarskom mjestu s 400 stanovnika čija je prošlost prožeta vješticama i magijom. U 17. stoljeću lov na vještice završio je paljenjem nekolicine njih na lomači. Danas je među turistima popularan Muzej islandskog čarobnjaštva i magije u kojem su izloženi razni predmeti iz islandskog folklora.

Iznad grada nalazi se izvrsno mjesto za kampiranje s kojeg se zimi može vidjeti polarna svjetlost, a ljeti uživati u ponoćnom suncu.

Flúđir

U slučaju da se odlučite provozati rutom „Zlatni krug“, nemojte propustiti stati u ovom neobičnom selu. Jednostavno ga je zapaziti jer je okruženo brojnim staklenicima kojima geotermalna energija omogućava da se u njima povrće uzgaja cijele godine. Posebno je popularno mjesto Friđheimar, u kojem možete ručati između posađenih rajčica, a rajčice su zastupljene u svim jelima, od juhe do deserta.

Osim povrća, pokraj grada nalazi se i najstariji bazen na Islandu, Gamla Laugin (u prijevodu: Tajna laguna). Taj termalni bazen okružen je vulkanskim stijenama, a na dnu se nalazi fini šljunak.

Stykkishólmur

Ovo je ribarsko mjesto poznato zbog filma „Tajni život Waltera Mittyja“, u kojem je glumilo Grenland! Nadimak mu je još „Island u malom“ jer sadržava sve islandske „ponose“ - ledenjake, vodopade i polja lave. Nalazi se na dva sata vožnje od Reykjavika. Isplati se popeti na svjetionik s kojeg puca pogled na cijeli zaljev. Mjesto je idealno za promatranje ptica, a planinarima je posebno zanimljiva planina Helgafell. Prema legendi, onome tko se popne na vrh bez gledanja unatrag i šuteći ispunit će se tri želje.

Siglufjörđur

Planinarenje ljeti, a skijanje zimi razlozi su zbog kojeg je ovo ribarsko mjesto popularno među turistima. U njemu se nalazi i najveći pomorski muzej na Islandu jer je grad u 19. stoljeću bio važno ribarsko središte zbog popularizacije haringe, kada mu se i populacija u kratko vrijeme utrostručila. Riba je zbog pretjeranog izlova u jednom trenu gotovo nestala.

Borgafjöđur Eystri

Ovo je ribarsko mjesto u kojem živi manje od 100 stalnih stanovnika poznato po najvećoj koloniji pingvina na Islandu. Pingvini počinju pristizati u travnju i zadržavaju se do kolovoza.

Osim toga planinari mogu uživati u brojnim stazama koje prolaze kroz planine i plaže s crnim pijeskom. Na ruti se nalazi i Alfaborg, planina na kojoj živi Borghildur, vilenjačka kraljica Islanda.

Kirkjubaejarklaustur

Gradić na jugoistoku zemlje na prvu izgleda kao mjesto u kojem biste se zaustavili samo natočiti gorivo. Za razliku od većine islandskih gradova koje su osnovali Vikinzi, ovaj su osnovali irski svećenici i u centru se nalaze ostaci samostana iz 16. stoljeća.

Smješten je između dva najopasnija vulkana na Islandu, Katla i Laki. U centru se nalaze i Systrafos, u prijevodu „Sestrinski slapovi“, dva slapa koji teku usporedno, po čemu su dobili ime.

Toliko je dobrih razloga da ovog trena spakiramo kofere i krenemo put predivnog Islanda, koji se hvali kvalitetnim morskim plodovima od kojih nam i na samu pomisao već rastu zazubice. Iako nismo rezervirali smještaj i uhvatili kartu za avion na dobrom popustu, na Island možemo u tren oka otputovati okusima. U Lidlovoj Deluxe ponudi pronaći možete sočne delicije uz koje okuse i mirise Islanda možemo jednostavno dovesti u svoj dom. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju