Nacionalni parkovi su prostrana, pretežno neizmijenjena prirodna područja iznimnih vrijednosti koja obuhvaćaju jedan ili više sačuvanih ili neznatno izmijenjenih ekosustava. Namijenjeni su očuvanju izvornih prirodnih i krajobraznih vrijednosti, a imaju znanstvenu, kulturnu, odgojno-obrazovnu te rekreativnu namjenu.

Na području Europe postoji preko 500 nacionalnih parkova koji nude niz sadržaja za rekreaciju i uživanje. Svaki nacionalni park ima svoje posebnosti te mogućnost raznih aktivnosti. U nastavku vam donosimo listu 6 nacionalnih parkova Europe koje smo izabrali zbog toga što u njima možete vidjeti najrazličitije pejsaže. Plus je što su nam četiri na dohvat ruke, pa ih se može posjetiti i za vikend. Krenite s ovih šest, a poslije istražite i ostale ljepote našeg predivnog kontinenta i naravno čuvajte prirodu.

Nacionalni park Saxon Švicarska, Njemačka

Iako vas ime može zavarati i odvesti u krivu državu, ovaj nacionalni park se nalazi u Njemačkoj na samoj granici s Češkom, u blizini Dresdena. Otvoren je 1990. godine, a prostire se na 93 km². Ovo je jedan od najpoznatijih nacionalnih parkova u Njemačkoj.

Nadaleko je poznat zbog jedinstvenih stijena od pješčenjaka i brojnih srednjovjekovnih utvrda. Glavni simbol i najprepoznatljivije mjesto u parku "Švicarska" su most i stijene Bastei. Niz pješčanih planina, duž kojih se nalazi masivan kameni most, star više od 200 godina. Ovdje je jedna od najboljih platforma za gledanje rezervata. Ljubitelji prirode, arhitekture i povijesti će biti oduševljeni ovim mjestom.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!

Dolomiti, Italija

Dolomiti su planinski masiv smješten u sjeveroistočnoj Italiji koji se proteže od rijeke Adige u vapnenačkim Alpama, pa sve do Pieve di Cadore na istoku. U Dolomitima se nalazi 21 vrh viši od 3 tisuće metara nadmorske visine,neki od najljepših alpskih krajolika s vertikalnim stijenama su se smjestili upravo na ovom području. Dolmiti su već dugi niz godina omiljena turistička destinacija jer nude brojne aktivnosti za turiste, kao što je skijanja, planinarenje, alpinizam, paragliding.

Plitvička jezera, Hrvatska

Plitvička jezera su definitivno jedan od najljepših nacionalnih parkova na svijetu. Nalaze se na dodiru Korduna i Like te ogulinsko plaščanske udoline na samom izvoru krške rijeke Korane. Impresivni krški oblici, jezera, slapovi, netaknuta priroda ostavlja sve bez daha. Toliko je sve čarobno u ovom nacionalnom parku da pomalo djeluje nestvarno. Nažalost u samim jezerima nije dozvoljeno kupanje, ali zato možete uživati u opuštajućoj šetnji netaknutom prirodom.

Göreme, Turska

U povijesnoj pokrajini Kapadokiji nalazi se gradić Göreme. Göreme je smješten u krajoliku neobičnih vulkanskih stijena koje su oblikovane erozijom u aridnoj klimi. U šupljinama vulkanskih stijena smještena su naselja koja potječu još iz 4. stoljeća, kao i crkve te samostani izgrađeni u vrijeme bizantskog carstva. Ovo je nevjerovano mjesto koje izgleda kao da je iz bajke. Let balonom na vrući zrak i promatranje prirode te neobičnih građevina će vas očarati.

Triglav, Slovenija

Iznenađujuće, ali ovo je jedini slovenski nacionalni park, no svojom ljepotom će svakoga oboriti s nogu. Ime je dobio po najvišem slovenskom vrhu, Triglavu koji se nalazi na sjeverozapadu Slovenije, u Julijskim Alpama. U par spadaju dva velika slijeva i to predivne rijeke Soče koja utječe u jadransko more te rijeke Save koja teče prema Dunavu, odnosno crnom moru. Najveće jezero je Bohinjsko jezero koje je ujedno jedno od omiljeni izletišta brojnim posjetiocima. Romantične šetnje u dvoje, wellness, opuštanje ili pak planinarenje i alpinizam sve to možete doživjeti i isprobati u ovom nacionalnom parku.

Durmitor, Crna Gora

Kada doživite Durmitor i kanjone rijeka Tare, Sušice i Drage ostat ćete bez riječi! Nevjerojatna ljepota nalazi se kod naših južnih susjeda i samo čeka da je istražite. Kanjon rijeke Tare drugi je najveći na svijetu, nakon kanjona rijeke Colorado (Grand Canyon) i definitivno bi trebao biti na svačijoj listi. Cijelo područje odiše duhom nekih prošlih vremena, stoga se uputite u Crnu Goru dok magija prošlosti još traje.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju