Jeste li ikada čuli za mjesto Felicity usred sjevernoameričke pustinje Sonora? Riječ je o privatnom gradiću oca američkog sportskog padobranstva Jacquesa-Andrea Istela koje je izgradio na jugoistoku Kalifornije kao mjesto sjećanja za cijelo čovječanstvo.

Ovdje ćete naići na piramidu koja predstavlja službeni centar njegovog Muzeja povijesti izrađeg od granita. Felicity je zapravo izložbeni prostor za događaje u prošlosti koje su Istelu bile iznimno važne kroz život – od nabrojanih najvažnijih trenutaka u avijaciji i padobranstvu, preko podataka o Legiji stranaca i Korejskom ratu do povijesti Kalifornije te Sjedinjenih Američkih Država.

Mjesto je dobilo ime prema Istelovoj supruzi Felicty Lee koju je upoznao tijekom intervjua za magazin Sports Illustrated sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a koja ga je tijekom života pratila na njegove brojne avanture.

Granitni spomenici dio su Muzeja povijesti u Felicityju Granitni spomenici dio su Muzeja povijesti u Felicityju (Foto: Profimedia.hr)

Zajedno su obišli cijeli svijet u minijaturnom avionu kojim je Jacques-Andre sam pilotirao, skakali s padobranima, ali se i preselili na privatan komad zemlje velik oko 10 četvornih kilometara usred pustinje kako bi izgradili Felicity.

"Da kažem svojoj supruzi selimo se na Mars, ona bi me pitala kakvu odjeću moram spakirati," priznao je padobranac u jednom od intervjua.

Francusko-američki poduzetnik sa suprugom je živio u kamperu, a oboje su se oduševili mirom i ljepotom pustinje. Godine 1985. Istel je uspio uvjeriti kalifornijski okrug Imperial da na njegovoj zemlji proglase službeni Centar svijeta, a godinu dana osnovao je i Felicty čiji je doživotni gradonačelnik.

U posljednje tri dekade ovdje je izgrađena nekolicina spomenika od granita koji svjedoče povijesti čovječanstva, ali i nekoliko kuća s obzirom da Felicity ima oko petnaestak stalnih žitelja. Zbog svega toga granitni Muzej povijesti Jacquesa-Andrea Istela svojedobno je kandidiran i za ljestvicu Svjetske baštine UNESCO-a.

Kako izgleda "centar svijeta" pogledajte u našoj fotogaleriji te You Tube videu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju