U središtu Rijeke u petak je za javnost otvoren tunel duljine 330 metara, prokopan početkom Drugog svjetskog rata kao sklonište od zračnih napada.

Tunel je gradila talijanska vojska u razdoblju od 1939. do 1942. godine, širok je oko četiri, a prosječno visok 2,5 metra. Mjestimično se nalazi na dubini od deset metara. Na jednoj strani se u tunel ulazi kod katedrale sv. Vida, a na drugoj strani izlazi u blizini Srednje talijanske škole, u ulici Dolac. Otprilike na sredini tunela je odvojak koji dopire do zgrade na Trgu Riječke rezolucije, ali je taj izlaz ostao zazidan i nije uređen u ovoj fazi uređenja tunela.

 

A post shared by Hostel 1W (@hostel_1w) on

Tunel je korišten kao sklonište i tijekom Domovinskog rata.
Grad Rijeka je u uređenje tunela uložio oko 300 tisuća kuna, a radovi su obuhvatili čišćenje, dosipavanje partera pijeskom, ugradnju električne instalacije i rasvjetnih tijela.

Tunel će se moći obići svaki dan od 9 do 21 sat. U sklopu otvaranja, u tunelu je postavljena video instalacija TUNEL-RI, kao prva faza rada zagrebačkog medijskog umjetnika Sandra Đukića. Riječ je o nizu projekcija apstraktnih formi koje označuju i dinamiziraju prostor tunela. Predviđeno je da se u drugoj fazi, osim vizualne atrakcije, projekt referira i na povijesni kontekst.
 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju