„Preko škrap, hrip, sten, grot, kogolov, babujov, škaje i peršćakov do žala i mela“ puno je izraza za kamen na otoku od kamena. Upravo tako izgleda poučno-rekreativna staza „Po bonaci u Burnja dragu, treća koja je označena u kamenjaru iznad Zubovića. U okviru projekta Pag hiking, udruga Veli škoj u suradnji s TZ-om grada Novalje svake godine organizira otvaranje jedne poučno-rekreativne staze i priprema bogat program za sve rekreativce i zaljubljenike u paški kamenjar.
„Svake godine sve je više sudionika, a primijetili smo i da su staze izuzetno posjećene i ostatak godine. To su ljepote našega otoka, koji je po mnogočemu jedinstven, i koje svima želimo pokazati, ali sve posjetitelje molimo da za sobom ostave samo tragove gojzerica“, ističu iz udruge Veli škoj.

Spomenuta staza produžetak je staze „Kozje berdo“, otvorene 2017. godine, koja utabanim putevima po kamenjaru, uz rudnik boksita vodi sve do Gornjeg mora i uvale Vela luka. Staza „Po bonaci u Burnja dragu“ prolazi po Dolcu-zelenoj oazi i nogometnom igralištu usred kamenjara do Burnja drage, spušta se do mora i Karavanića, gdje se nekad nalazio vrijedan izvor pitke vode. Uz pogled na Velebit i kvarnerske otoke, rijetko tko neće posegnuti za fotoaparatom, a staza će pokazati najljepše od krajolika koji stoljećima oblikuju bura i sol.

„Pridružite nam se u Zubovićima u subotu, 4. svibnja, i provedite rekreativan vikend na Pagu. Nadamo se da ćemo u Burnja dragu bo bonaci, a ne po buri", pozivaju iz Velog škoja.
Prijave su moguće na email: udrugaveliskoj@gmail.com, na Stotinka.hr, FB stranici Udruga Veli škoj Zubovići ili na startu na dan održavanja.

Sudjelovanje u hikingu iznosi 50 kuna, a uključuje ručak za sudionike.
Smještaj možete rezervirati na udrugaveliskoj@gmail.com.

LOKACIJA: Zubovići, Otok Pag
DATUM: 4.5.2019.
POLAZIŠTE: Igralište u Zubovićima, 10:00 h
TRAJANJE: cca 2:30 h
DULJINA STAZE: 6 km
TEŽINA: Moderate

NAPOMENE: - potrebna oprema: planinarske cipele ili tenisice, kapa i krema za sunce, prikladna odjeća, ruksak, voda
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju